Londýn a Paříž představí plán otevření hranic. Mutace koronaviru vyvolala kolaps

Souprava Eurostar zůstává na pařížském nádraží Gare du Nord. Nemůže vyrazit do Anglie, eurotunel je zavřený.

Souprava Eurostar zůstává na pařížském nádraží Gare du Nord. Nemůže vyrazit do Anglie, eurotunel je zavřený. Zdroj: Reuters

 Velká Británie a Francie podle britské rozhlasové a televizní stanice BBC představí opatření, díky kterým bude možné otevřít hranici mezi oběma zeměmi. Tu o půlnoci z neděle na pondělí uzavřela Francie kvůli tomu, že se v Anglii rozšířila nová mutace koronaviru.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune uvedl, že na pravidlech se dohodl francouzský prezident Emmanuel Macron s britským premiérem Borisem Johnsonem a informují o nich během dneška. Platit mají od středy.

Mezitím tisíce řidičů kamionů na obou stranách Lamanšského průlivu už druhou noc strávili v kabinách svých aut. V oblasti anglického Doveru takto uvázlo 945 kamionů čekajících na přepravení na kontinent.

Více než čtyřicet zemí světa včetně Česka kvůli nové mutaci koronaviru omezilo dopravní spojení s s Velkou Británií. Světová zdravotnická organizace WHO v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh nemoci COVID-19.