Maďarský úvěrový program má svá úskalí

Hladinu maďarského bankovního sektoru rozvířil nový guvernér centrální banky, exministr hospodářství György Matolcsy, jenž před týdnem oznámil úvěrový program růstu. Národní banka v rámci něj poskytne malým a středním podnikům úvěr v celkové výši 500 miliard forintů (43 miliard korun).

Počáteční euforie opadla a analytici i bankéři už hledí na program střízlivěji. Ten má sloužit například na spolufinancování projektů z evropských fondů, firmám také umožní převést půjčky v zahraničních měnách na forint. „Jde o překlenutí období, kdy jsou banky skoupé na úvěry a kdy jsou úvěry v cizí měně hlavním nepřítelem,“ uvedl Matolcsy s tím, že centrální banka poskytne sumu komerčním bankám na nulový úrok a ty budou hrát roli zprostředkovatelů.

Šéf bankovního svazu a prezident maďarské odnože UniCredit Bank Mihály Patai uvítal nové možnosti, protože hospodářství posouvají směrem k růstu. „Matolcsyho balík sám o sobě nepřinese spasení či průlom,“ míní však Patai.

Všichni se shodují, že ďábel se skrývá v detailech a ty se teprve dolaďují. Generální tajemník Svazu podnikatelů a zaměstnavatelů Ferenc Dávid oceňuje záměr centrální banky, že komerční finanční domy by neměly úvěry posouvat dál s vyšším než dvouprocentním úrokem. Místopředseda bankovního svazu Dániel Gyuris však upozorňuje právě na otázku marže bank, protože dvouprocentní úrok je podle něj pro banky v případě středních a malých podniků rizikový. Šéfové komerčních bank připomínají i další úskalí. Otázkou podle nich je, jestli budou podniky skutečně financovat nové investice, a ne přeměňovat staré úvěry na výhodnější konstrukci.

Drtivé kritice podrobila balík viceprezidentka centrální banky Júlia Királyová, která podala demisi. Tvrdí, že jde jen o Potěmkinovu vesnici.

Inflace šla dolů

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Maďarsku se v březnu snížilo na 2,2 procenta, což je nejnižší údaj od září 1974. Za poklesem je i vládou nařízené snížení maloobchodních cen energií. V únoru činila inflace 2,8 procenta.

Drzý žebrák pustne