Majitelé heren napadnou vyhlášku Havířova

herna

herna Zdroj: E15

Po sporu o vyhlášku týkající se regulace hazardu a rozmístění heren v městské části Ostrava-Jih se rýsuje další. Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS) hodlá napadnout u ministerstva financí vyhlášku vydanou magistrátem města Havířova. Podle předsedy sdružení Petra Vrzáně vyhláška umožňuje provoz výherních hracích zařízení pouze v tamních kasinech, tedy jen na dvou místech více než osmdesátitisícového města.

„Ustavili dva vyvolené subjekty a ostatních zhruba třicet je ze hry. Jedná se o nerovnost na trhu – neexistuje jediný důvod, proč nechat kasino a vymazat z povrchu Havířova herny, které můžou být na stejné technické a bezpečnostní úrovni jako kasina,“ řekl deníku E15 Vrzáň.

Podle sdružení se tak naplňuje jeho dřívější předpoklad, že pokud budou mít obce právo regulovat herny ve svém katastru, mohou zvýhodňovat místní podnikatele s osobními vazbami na úřady než firmy s celostátní působností, z nichž některé jsou i členy sdružení, například Synot Tip.

Havířovský magistrát si za vyhláškou stojí. Město může podle mluvčí Evy Wojnarové omezit jen provoz výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů, nikoli provoz kasin, což může omezit pouze ministerstvo financí. „Proto je provoz hracích přístrojů a terminálů povolen jenom v těch zařízeních, jejichž povolení městonení schopno omezit,“ řekla deníku E15 mluvčí.

Vyhláška v Havířově platí od letošního 1. ledna. Všichni provozovatelé ale podle mluvčí zatím fungují dál podle vydaných povolení. „Město nezná provozovatele kasin, ani je nezjišťovalo. Dozor nad jejich provozem má ministerstvo financí,“ odmítla mluvčí zvýhodňování podnikatelů s případnými osobními vazbami na magistrát.