Majitelé hokejového Popradu prý vyváděli z účtů klubu peníze

Útočník HC Lev Poprad Luboš Bartečko

Útočník HC Lev Poprad Luboš Bartečko Zdroj: profimedia.cz

Z účtů slovenského hokejového klubu Lev Poprad mizely peníze. To je patrně i jedna z příčin, proč klub skončil své angažmá v ruské KHL a zůstaly po něm jen dluhy. Tvrdí to spolumajitel klubu HC Lev Praha Petr Speychal. Ten současně upozornil, že kontrola, která se před časem uskutečnila v účetnictví Lev Poprad, prokázala, že jeho jednatelé nejen že vybírali peníze z účtů, ale současně s tím i podepisovali předražené smlouvy.

Majitelé klubu Lev Poprad již několikrát v médiích tvrdili, že za jejich problémy a dluhy mohou vlastníci konkurenčního HC Lev Praha. „Na společnost Hockey Club Lev Praha a.s. jsme převedli podíly popradského Lva, kde měl (v Popradu) i celý klub zůstat. Firmu bohužel noví majitelé využili jen jako prázdnou skořápku. Představitelé ČKD Group totiž bez našeho vědomí založili další společnost v Praze - HC Lev a tam nikdo z nás nefiguroval a dosadili už jen své ligy z ČKD Group,“ prohlásil v srpnové tiskové zprávě bývalý spolumajitel Popradu Roman Slavčev.

Dle vlastníků pražského klubu je to ale nesmysl. „Slavčev je ten, který zfalšoval rozpočet sezóny 2011/20012 tak, aby před jejím začátkem, tedy v září loňského roku, získal pro Poprad licenci KHL,“ tvrdí Speychal. Současně upozornil, že název Lev pro svůj pražský klub koupil od zcela jiného a nezávislého subjektu, a že klub s tím slovenským nemá nic společného.

Šéf ČKD Group Jan Musil navíc dodal: „Naše firma od startu sezóny figurovala ve slovenském klubu pouze jako jeho sponzor, který měl zajistit část rozpočtu. Postupně, jak vypadávali další partneři, jsme náš finanční příspěvek navyšovali. V poslední fázi pak dokonce půjčovali peníze na to, aby byl Poprad vůbec schopný sezónu KHL dohrát. I proto patříme mezi věřitele tohoto klubu.“

HC Lev Praha dnes odehraje svůj první zápas ve své první sezóně KHL. Speychal ovládá prostřednictvím své firmy Hanbury 50 procent Sportovního holdingu Praha, který vlastní hokejové kluby HC Lev Praha a HC Sparta Praha a firmu World S port Promotion. Zbývajících padesát procent holdingu ovládá Speychalův obchodní partner, ruský podnikatel Jevgenij Myškovský.

Autor je redaktorem týdeníku Euro