Maximálně deset milionů eur ročně: Volkswagen zastropoval plat svého šéfa

Automobilka Volkswagen v pátek nabídla, že v Evropě zaplatí motoristům případné daňové náklady.

Automobilka Volkswagen v pátek nabídla, že v Evropě zaplatí motoristům případné daňové náklady. Zdroj: EPA

Skandál VW se v Česku dotkl nejméně 164 tisíc lidí
Léčba dieselprůšvihu začíná v pondělí: Češi musí do servisu!
Protest proti Dieselgate. Volkswagen bude platit pokuty, možná náhrady některým majitelům, prodej mu ale v Evropě neklesl.
Skandál Volkswagenu
Volkwagen má další emisní problém. Ozvala se Čína.
8
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá omezit roční plat svého generálního ředitele na maximálně deset milionů eur (zhruba 270 milionů Kč). 

Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Dodal, že dozorčí rada podniku by o nových pravidlech pro odměňování vedoucích pracovníků měla jednat na svém únorovém zasedání. Volkswagen se kvůli vysokým odměnám vedení v době emisního skandálu stal terčem ostré kritiky ze strany veřejnosti i politiků.

Někdejší generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn býval nejlépe placeným firemním šéfem v Německu. Za rok 2014 například obdržel téměř 16 milionů eur (zhruba 430 milionů Kč). Na podzim následujícího roku Winterkorn v důsledku emisní aféry odstoupil z funkce. I tak ale od Volkswagenu za rok 2015 obdržel 7,3 milionu eur (téměř 200 milionů Kč), napsala agentura Reuters.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozidel Škoda Auto. Skandál vedl k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu a náklady spojené s jeho urovnáním těžce zasáhly hospodářské výsledky podniku.