Města duchů a zákaz vstupu: Podívejte se na hořící doly, které jsou v plamenech už desítky let

Ve dne to nevypadalo až na takové peklo.V noci se ukázal pravý rozsah důlního požáru v Austrálii.Dlouho hrozilo, že se Hazelwood stane dalším dolem, který bude hořet dlouhá léta

Někde zaúřadovala příroda, jinde stál u vzniku podzemních požárů člověk. V lepším případě, jako třeba v Austrálii, vznikl nad podpovrchovým peklem národní park. Jinde museli obyvatelé utéct a zanechali za sebou doutnající pustinu. Podívejte se v naší galerii na místa, kde hoří už desítky nebo dokonce tisíce let.

Národní park Burning Mountain leží asi 210 kilometrů od Sydney. Pod zemí už tisíce let hoří zásoby uhlí. Podobně tomu je u našich západních sousedů, ačkoliv v Sársku se počítá důlní požár v místě Brennender Berg „pouze“ na staletí. Obě místa měla štěstí, tamní oheň není nebezpečný, nikoho neohrožuje, a tak se stala vyhledávaným turistickým cílem.

 

Horší osud stihl pennsylvánské obce Centralia a Byrnesville. Plameny zuří pod zemí více jak padesát let a z kdysi prosperujících důlních městeček se stala království duchů. Domy někdejších obyvatel povětšinou skončily v troskách, na výběžku skály se vypíná nad krajinou kostel, chráněný před zkázou podkladem, na kterém stojí.

 Do pekla uvrhla Centralii a sousední Byrnesville lidská chyba. Když se v roce 1962 likvidovala skládka ve staré důlní šachtě, město ji nechalo pod dozorem dobrovolných hasičů podpálit. Nikdo tehdy nepočítal s tím, že se oheň nerozšíří na povrchu, ale pod zemí.

 

Celý článek o hořících dolech a rozsáhlou fotogalerii naleznete zde