Mise OBSE opět nepronikla na Krym, ozbrojenci ji vyhnali střelbou

Ukrajinský Krym kontrolují neoznačení vojáci

Ukrajinský Krym kontrolují neoznačení vojáci Zdroj: ctk

Při pokusu pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o vjezd na Krym se podle reportéra agentury AP ozvaly varovné výstřely ozbrojenců blokujících silnici na jih. Padesátičlenná mise OBSE, v níž jsou dva Češi, se dnes o proniknutí na Krym bezúspěšně pokusila už potřetí. Týdenní mandát inspektorům vyprší v úterý.

Na uměle vytvořeném „hraničním přechodu“ mezi ukrajinskou pevninou a Krymem proruští ozbrojenci vrátili tým OBSE zpět a svůj příkaz doprovodili varovnou střelbou do vzduchu. Zraněn nikdo nebyl. Podle ozbrojenců nejsou zahraniční vojenští pozorovatelé ke vstupu na Krym oprávněni.

Tým neozbrojených inspektorů se o vjezd na okupovaný poloostrov pokouší od čtvrtka. Ani jeden ze dvou dosavadních pokusů ale nebyl úspěšný a kontroloři se museli s nepořízenou vrátit zpět do svého hotelu v Chersonu, který leží asi 100 kilometrů severozápadně od Krymu.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátečním prohlášení obvinilo OBSE, že porušila vlastní pravidla o rozhodování konsensem, když misi vyslala „bez přihlédnutí k názoru a doporučení ruské strany a bez vyčkání na oficiální pozvání od krymských úřadů“. Podle OBSE ale krymský režim nemá právo o misi rozhodovat, protože partnerem celoevropské instituce je výhradně vláda v Kyjevě.