MMF zmírní pravidla splácení úvěrů. Mohlo by to pomoci Ukrajině

ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/ap

Mezinárodní měnový fond (MMF) pozmění pravidla o poskytování úvěrů, aby mohl dále podporovat ty země, které nebudou schopny splácet dluh zahraničním vládám či mezinárodním institucím. Změna by mohla pomoci Ukrajině, která dluží tři miliardy dolarů Rusku. Moskva již změnu pravidel zkritizovala.

„Výkonná rada se dnes sešla a dohodla se na změně současné politiky netolerance prodlení se splátkami oficiálním věřitelům,“ uvedl v prohlášení mluvčí fondu Gerry Rice. Podrobnosti podle něj fond zveřejní v příštích dnech.

Ukrajina dluží Rusku tři miliardy dolarů ve formě eurobondů se splatností 20. prosince. Rusko odmítlo přistoupit na to, aby byl tento dluh zahrnut do jednání o restrukturalizaci ukrajinského dluhu, které vedla Ukrajina se soukromými vlastníky dluhopisů. Moskva jej totiž nepovažuje za komerční dluh, ale za oficiální státní pomoc, která by měla být splacena beze zbytku.

Restrukturalizace ukrajinského dluhu je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (992,7 miliardy korun), na němž se Ukrajina letos dohodla s MMF.

Nebezpečné prodlení

Prodlení se splátkami dluhu by pro Ukrajinu bylo nebezpečné, protože MMF podle dosavadních pravidel nemůže dál poskytovat pomoc zemím, které svým oficiálním věřitelům včas nesplácejí závazky. Oproti tomu prodlení ve splátkách soukromým věřitelům MMF toleroval.

Moskva již avizovanou změnu kritizovala. „Rozhodnutí změnit pravidla se zdá být uspěchané a zaujaté,“ řekl ruský ministr financí Anton Siluanov. „Bylo přijato výlučně k újmě Ruska a s cílem legalizovat fakt, že Kyjev neplatí dluhy,“ citovala ministra agentura Reuters. Rusko se podle něj chystá postavit Ukrajinu kvůli zmíněným dluhopisům před soud.