Módího reformy postupují, ale jen ztuha

Naréndra Damodárdas Módí

Naréndra Damodárdas Módí Zdroj: CTK

Ze tří desítek států indické federace je pro byznys nejpřívětivější Gudžarát, tvrdí nová studie Světové banky a poradenské společnosti KPMG. Průzkum zjišťoval, do jaké míry se jednotlivým státům svazu podařilo uskutečnit centrální vládou doporučené reformy za první pololetí tohoto roku.

Premiér Nárendra Módí koncem minulého roku ohlásil ambiciózní Akční plán. Dokument v 98 bodech stanovuje, co je třeba udělat, aby se státy staly přitažlivějšími pro investory a nabídly podnikatelům příznivější prostředí. Mezi doporučení patří zavedení elektřiny, možnost podat daňové přiznání elektronicky nebo zrychlení byrokratických
procesů.

Módí chce Indii do roku 2017 dostat do první padesátky v žebříčku Indexu snadnosti podnikání, který Světová banka každý rok sestavuje. Jedná se o hodnocení jednotlivých států z hlediska podnikové sféry a zkoumá příznivé podmínky pro podnikání, regulace v podnikání, vlastnická práva, atraktivitu pro zahraniční investory a konkurenceschopnost. Ze 189 hodnocených států se v roce 2014 Indie umístila na 142. místě.

„V průměru se v celé Indii zavedlo jen 32 procent navržených reforem. Pokud jde o změny zahrnující inspekci a vymahatelnost obchodních smluv, je to méně než 20 procent,“ píše se ve zprávě. Rozpětí úspěšnosti států je obrovské, od západního přímořského Gudžarátu, jenž splnil záměr na 70 procent, až po státy ze severovýchodního cípu Indie, kterým se dařilo v jednotkách procent.

„Hospodářský růst v Indii vyžaduje sehranou akci na několika frontách,“ prohlásil Onno Ruhl, ředitel indického odboru Světové banky. „Jde o infrastrukturu, kapitálové trhy, usnadnění obchodu i vzdělání. Je ale neúprosnou pravdou, že Indie je stále ještě zemí, kde je obtížné podnikat.“