Moskva: Pokud nás Bagdád požádá, zvážíme nálety v Iráku

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Canberra5986, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pokud by Bagdád požádal o operace ruského letectva na iráckém území proti radikálnímu hnutí Islámský stát, Moskva by zvážila politickou a vojenskou účelnost takového kroku. Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí. Irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že ruské nálety na IS by ve své zemi uvítal, ještě o ně prý ale Moskvu nepožádal.

„Buď budeme mít příslušnou žádost od irácké vlády, anebo rezoluci Rady bezpečnosti, jejíž přijetí závisí na vůli irácké vlády. Při těchto dostatečných základech se bude vyhodnocovat politická a vojenská účelnost,“ řekl agentuře Ria Novosti ředitel ministerského odboru nových výzev a hrozeb Ilja Rogačov v odpovědi na dotaz, zda Moskva uvažuje o bombardování Islámského státu i v Iráku.

Irák se nabídce nebrání

Irácký premiér Abádí v rozhovoru poskytnutém televizní stanici France 24 řekl, že by ruské nálety na radikály z IS uvítal. Radikálové ovládají velkou část severního Iráku. Na otázku, zda už o ně Moskvu požádal, ale odpověděl, že „ještě ne“.

„Je to jedna z možností. Pokud takovou nabídku dostaneme, zvážíme ji. Já bych to uvítal,“ dodal. Dosavadní leteckou podporou irácké armády ze strany koalice vedené Spojenými státy označil Abádí za „zklamání“.

Bagdádu se od Ruska už nyní dostává v boji proti IS „masivní“ podpory ve formě zpravodajských informací, uvedl rovněž Abádí. Dobrá spolupráce je podle něj v tomto ohledu také se zpravodajci syrského režimu prezidenta Bašára Asada.

Moskva dodává zbraně

Ruské letouny pokračují druhým dnem v náletech na cíle v Sýrii, kde působí na žádost syrské vlády. Letouny podle Moskvy bombardují pozice Islámského státu a dalších teroristických uskupení, zatímco podle západních a syrských zdrojů jsou terčem odpůrci režimu Bašára Asada.

Moskva již dodává Iráku zbraně, například bitevní letouny a vrtulníky. V Bagdádu nedávno vzniklo „informační středisko“, ve kterém mají působit představitelé generálních štábů Iráku, Ruska, Íránu a Sýrie. Perspektivně by se prý mohlo toto středisko přeměnit v koordinační výbor pro plánování vojenských operací proti Islámskému státu.