Moskva: USA mají být vzorem demokracie, když mučí vězně?

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Ruské ministerstvo zahraničí se přidalo ke kritice brutálních výslechových metod, které podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu používala Ústřední zpravodajská služba (CIA) vůči lidem podezřelým z terorismu. Moskva vzkázala USA, že sotva mohou být vzorem demokracie. Ke kritice se přidali i američtí spojenci. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu prý doufá, že USA nebudou podobné praktiky opakovat.

Jeho slovenský protějšek Miroslav Lajčák označil tyto metody za nepřijatelné, podle něj se však o nich vědělo už dříve. Britský vicepremiér Nick Clegg hodlá podpořit vyšetření případné účasti britských agentů na výsleších zahrnujících mučení.

Podle ruského ministerstva zahraničí zpráva ukazuje na nekontrolované porušování lidských práv Spojenými státy. Ministrův zmocněnec pro lidská práva Konstantin Dolgov v dnešním prohlášení označil odhalení za „šokující“ a uvedl, že závěry zprávy jsou „v protikladu ke snahám USA sloužit jako příklad demokracie“.

Moskva, která si od Západu vysloužila kritiku za porušování práv ruských občanů a je s Washingtonem dlouhodobě ve sporu kvůli ruskému porušování územní celistvosti Ukrajiny a podpoře tamních separatistů, rovněž vyzvala nevládní organizace, aby usilovaly o zveřejnění plného textu zprávy, z jejíchž 6700 stran bylo odtajněno necelých 600.

Čtěte o reakcích dalších zemí:

Tvrdou kritikou nešetřilo dnes ani Turecko. „Doufám, že Spojené státy, náš přítel a spojenec, už podobné akce nebudou opakovat,“ prohlásil šéf turecké diplomacie v Ankaře po setkání s Lajčákem. Zpráva senátního výboru pro tajné služby, která popisuje fyzická i psychická muka, jimiž po 11. září 2001 procházeli vězni podezřelí z teroristické činnosti, je podle tureckého ministra velmi přínosná, avšak nijak nelegitimizuje mučení používané CIA.

Turecko patří k významným americkým spojencům a je pro Washington velmi důležité zvláště v souvislosti se současnou aktivitou islamistů v Iráku a Sýrii, s nimiž sousedí.

Důležitý první krok

Podle slovenského ministra zahraničí se o těchto „nepřijatelných výslechových metodách“ vědělo již předtím, než byla zveřejněna senátní zpráva. Její publikaci však Lajčák ocenil s tím, že je prvním krokem, kterým se „Spojené státy distancují od těchto praktik“.

Podle druhého muže britské vlády Clegga mučení nijak nepřispělo k tomu, že by se západní svět cítil bezpečnější. Británie se musí ujistit, že její agenti nebyli přítomni při výsleších, během nichž se používaly násilné metody, uvedl dnes Clegg.

Britské tajné služby MI5 a MI6 byly opakovaně obviňovány z podílu na brutálním zacházení s vězni podezřelými z terorismu, vždy ale bez důkazu. Clegg veřejnost ujistil, že v současnosti k podobným výslechům nedochází, mělo by se však podle něj vyšetřit, zda se tak nedělo bezprostředně po 11. září 2001.

„Stejně jako všichni ostatní se chci dozvědět pravdu,“ řekl britský vicepremiér. Ministerský předseda David Cameron praktiky popsané americkou zprávou odsoudil už dříve.

Názory odjinud: Zpráva, ze které mrazí