Svět kritizuje brutální výslechy CIA. Obama se od nich distancoval

Ze zahraničí dnes zazněla kritika brutálních výslechových metod, kterých podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu používala americká CIA v rámci tažení proti terorismu. Německo hovoří o vážném porušení demokratických hodnot a Afghánistán o porušení norem lidských práv. Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva by ti, kdo se na mučení podíleli, neměli zůstat bez trestu.

Na mučící praktiky americké rozvědky reagoval mezi prvními německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Takovéto vážné porušení demokratických a liberálních hodnot se nesmí opakovat,“ citovala jej agentura AFP s tím, že jde o výtažek z rozhovoru, který má být zveřejněn ve čtvrtek. Šéf německé diplomacie ale rovněž vyzdvihuje záměr amerického prezidenta Baracka Obamy skoncovat s těmito praktikami CIA.

Nový afghánský prezident Ašraf Ghání prohlásil, že někteří agenti CIA „porušili všechny přijaté normy lidských práv“, a zároveň žádal o poskytnutí informace, kolik Afghánců bylo americkou rozvědkou mučeno.

Porušování lidských práv bez trestu

Podle organizace bojující za ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je senátní zpráva „krutou připomínkou pokračující beztrestnosti mnohého hrůzného porušování lidských práv páchaného ve jménu 'národní bezpečnosti'“.

„Tato zpráva poskytuje ještě více usvědčující detaily některých praktik porušování lidských práv, které byly schváleny nejvyššími orgány v USA po 11. září 2001. I přes mnoho důkazů, které jsou po léta ve veřejné sféře, nebyl nikdo postaven před soud pro povolování a provádění úkonů v těchto programech CIA,“ upozornila šéfka americké pobočky AI Erika Guevaraová.

Obama se distancoval od mučení při výsleších CIA
Americký prezident Barack Obama se dnes distancoval od metod americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), mezi něž při sběru zpravodajských informací patřily i brutální výslechy. Učinil to v rozhovoru pro televizní stanice Telemundo a MSNBC v reakci na úterní zprávu vyšetřovacího výboru amerického Senátu o kontroverzních prostředcích využívaných CIA v tažení proti terorismu. Obama připomněl, že tyto sporné techniky zakázal krátce po svém nástupu do prezidentského úřadu v roce 2009.
„Vyslovil jsem se velmi jasně, jak se mají naše zpravodajské informace shromažďovat, a jasně jsem tyto druhy praktik zakázal,“ prohlásil Obama.
Podle něj některé z popsaných metod výslechů, které se využívaly za vlády jeho předchůdce George Bushe, byly mučením. „Byly v rozporu s tím, co jsme my,“ podotkl Obama.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn senátní zprávu uvítal a uvedl, že pokud jde o mučení, neměla by existovat „beztrestnost ani promlčecí lhůty“. Úmluva proti mučení zakazuje mučení a jako jeho ospravedlnění nenabízí žádné mimořádné okolnosti, a to ani válečný stav, dodal vysoký komisař ve svém prohlášení. Úmluva podle něj zavazuje všechny, ať již jde o samotné mučitele, o autory politik či veřejné činitele, kteří dávají rozkazy. Ratifikovalo ji 156 zemí světa, Spojené státy v roce 1994.

Jak Zaíd Husajn dodal, USA mají proto nyní povinnost pohnat dotčené osoby k odpovědnosti. „Ve všech zemích, jestliže někdo spáchá vraždu, je stíhán a uvězněn. Jestliže někdo někoho znásilní nebo provede loupež, je stíhán a uvězněn. Jestliže si někdo objedná, povolí nebo se dopustí mučení - které je vážným mezinárodním zločinem - není možné, aby zůstal nepotrestán,“ uvedl.