Moskva zřídila v Iráku se zeměmi regionu informační centrum pro boj s islamisty

Irácké ozbrojené složky - ilustrační foto

Irácké ozbrojené složky - ilustrační foto Zdroj: ctk

Rusko, Sýrie, Irák a Írán založily v Bagdádu společné centrum pro analýzu situace na Blízkém východě a koordinaci boje proti radikální organizaci Islámský stát (IS). Zprávu o chystané zpravodajské a bezpečnostní spolupráci těchto zemí potvrdilo dnes irácké vojenské velení.

Ruský prezident Vladimir Putin pak v rozhovoru pro americké stanice CBS a PBS řekl, že o plánech na zřízení centra předem informoval USA a osobně také hlavy států Turecka, Jordánska a Saúdské Arábie. Výňatky z interview, které americké televize odvysílají dnes večer místního času, podle agentury DPA předem poskytl Kreml.

Ruská média tvrdí, že v Bagdádu již vzniklo „informační středisko“, ve kterém mají působit představitelé generálních štábů všech čtyř zmíněných zemí. Podle nejmenovaných vojenských a diplomatických zdrojů by na základě střediska mohl v případě úspěšné činnosti vzniknout koordinační výbor pro plánování vojenských operací proti Islámskému státu.

O nové struktuře již dříve informovala americká televize Fox News, avšak vzápětí Kreml i iráčtí představitelé tyto zprávy v dané chvíli popírali. „Je velice mnoho zpráv, které neodpovídají skutečnosti,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Zpracování informací

Irácký ministr zahraničí Ibráhím Džaafarí v pátek v New Yorku řekl, že ozbrojeným silám jeho země nepomáhají žádní ruští vojenští poradci, připomněla agentura Reuters.

Podle ruských médií má být hlavním úkolem bagdádského střediska sběr, zpracování a analýza informací o situaci v oblasti s ohledem na boj proti Islámskému státu. Ve velení středisku se důstojníci ze čtyř států mají střídat po čtvrtletích, začít mají Iráčané.

Rusko již výrazně posiluje svou vojenskou přítomnost ve válkou zmítané Sýrii, což znepokojuje některé západní státy.