Mubarak je prý klinicky mrtev

bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

bývalý egyptský prezident Husní Mubarak Zdroj: reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak je klinicky mrtev. Podle agentury Reuters to uvedla egyptská státní agentura MENA a potvrdil to nemocniční zdroj.

Zdravotní stav bývalého dlouholetého egyptského prezidenta se dnes prudce zhoršil a exprezident musel být převezen z káhirské věznice do vojenské nemocnice.

„Bývalý prezident Husní Mubarak klinicky zemřel po převezení do vojenské nemocnice v úterý večer,“ uvedla MENA s odvoláním na lékařské zdroje. „Mubarakovo srdce přestalo bít. Několikrát byl nasazen defibrilátor, ale srdce nereagovalo“, dodává agentura. Čtyřiaosmdesátiletý Mubarak podle předcházejících zpráv utrpěl infarkt a mrtvici, byl v komatu a v kritickém stavu.

Mubarak byl 2. června odsouzen za tvrdý postup proti účastníkům loňských demonstrací na doživotí a byl proti své vůli převezen do věznice. Podle posledních informací ho dnes večer odvezli do lépe vybavené vojenské nemocnice v káhirské čtvrti Maadí.

Mubarak podle lékařů trpí rakovinou a má nemocné srdce. V nemocnici byl i před vyhlášením rozsudku. Do soudní síně ho vozili na lůžku. Kvůli potížím se srdcem museli lékaři u Mubaraka použít k jeho záchraně defibrilátor už několikrát.

Zpráva o Mubarakově převozu přichází v době nových masových demonstrací v Káhiře a Alexandrii. Lidé dnes vyšli do ulic na protest proti posilování moci armády, která nechala na základě rozhodnutí ústavního soudu rozpustit nově zvolený parlament. K chaosu přispívají nerozhodnuté prezidentské volby, v nichž vítězství oznámili už oba kandidáti, ačkoli oficiální výsledek se čeká až ve čtvrtek. Armáda patřila k Mubarakovým oporám. Moci se ujala po jeho loňském pádu, ale mnoho Egypťanů ji podezírá z toho, že i nyní Mubarakovi pomáhá a chce ho za každou cenu dostat z věznice.