Na balkánské migrační trase se množí falešné pasy. Vyrábějí se i v Česku

Migranti

Migranti Zdroj: ctk/AP

Podél balkánské migrační trasy se v rostoucím množství objevují falešné dokumenty a zločinci je stále častěji nabízejí přes internet. „Dílny“, v nichž se tyto padělky vyrábějí, jsou v Česku, Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajině, napsal srbský list Večernje novosti.

„Jsme tým profesionálů s dlouholetou zkušeností s výrobou věrohodných falešných dokumentů nejlepší kvality. Jsme výrobci padělaných i autentických dokumentů. Ve světě je přes deset milionů našich dokumentů. Děláme pasy, řidičské průkazy, občanské průkazy, platební karty, rodné listy, vysvědčení, mezinárodní diplomy…“

To je jen jedna z mnoha reklam objevujících se na specializovaných stránkách, které nabízejí obyvatelům Balkánu falešné dokumenty nejrůznějšího druhu. Nejžádanější jsou doklady USA, Austrálie, Belgie, Brazílie, Norska, Kanady, Francie, Německa, Izraele, ba i Mexika. Na seznamu je na sto zemí a mezi nimi dokonce i řidičské průkazy Kamerunu nebo Kambodže, jakož i čínské občanské průkazy.

Stačí zavolat

Padělané doklady si lze objednat přes internet nebo telefonicky. V nabídce se dokonce nacházejí diplomatické cestovní doklady. Tyto weby jsou ve všech balkánských zemích, nejvíce v Chorvatsku, a pokrývají prakticky celou bývalou Jugoslávii.

Po falešných dokumentech byla vždy poptávka, ale poprvé v dějinách představují globální bezpečnostní hrozbu vzhledem k nepřehlednému proudu uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, a k neustále rostoucímu počtu členů teroristických organizací.

Falšují se i peníze

Padělá se všechno, na čem se dá vydělat, říkají na srbském ministerstvu vnitra. Etikety různých produktů, pasy, občanské průkazy, rozličná dopravní povolení, řidičské průkazy, peníze… Snaží se falšovat i čipované dokumenty, diplomy a indexy. Pokud jde o falešné peníze, nejčastěji jsou v oběhu bankovky 500 a 1000 dinárů.

Podle operativních údajů policie dobré „falešné označení“ stojí 2500 až 5000 eur (67 500 až 135 tisíc korun) a za diplomatické doklady se platí až 10 tisíc eur. Osobní dokumenty jsou za 50 až 500 eur. Na 500 eur přijdou řidičské průkazy zemí Evropské unie, s nimiž lze svobodně cestovat v schengenském prostoru volného pohybu.

Podle některých odhadů je nejvíce „dílen“, kde se vyrábějí padělky, v Česku, Rumunsku, Bulharsku, ale i na Ukrajině. Tam se dělají nejrůznější dokumenty, včetně srbských podvrhů. V posledních třech letech bylo v Srbsku zahájeno trestní stíhání kvůli padělání proti 5025 osobám. Odsouzeno z nich bylo 3863.

Levný finský pas

Obchodu s falešnými doklady věnují bezpečnostní pracovníci zvýšenou pozornost od té doby, co se bojovníci pro Sýrii začali rekrutovat v Kosovu, Sandžaku (oblast na pomezí Srbska a Černé Hory se silnou muslimskou populací) a Bosně. Vzhledem k tomu, že Srbsko přijalo zákon, který označil účast ve válečných konfliktech v zahraničí za trestný čin, se předpokládá, že by navrátilci mohli k příjezdu do země využít falešné dokumenty, aby se vyhnuli zadržení.

V krizových situacích, jako je ta nynější, může být obchod s padělanými dokumenty velmi vážný bezpečnostní problém, potvrzuje děkan bělehradské Fakulty bezpečnosti Radomir Milašinović.

Prodej falešných dokumentů na černém trhu je ve světě vzkvétajícím byznysem. V posledních měsících, kdy se pro ekonomické migranty zavírají hranice EU, jsou nejžádanější syrské pasy a mezinárodní řidičské průkazy, s nimiž lze získat azyl v evropských zemích. Prodávají se přes zvláštní, uzavřené facebookové skupiny. Ceny těchto pasů se liší a pohybují se od 1000 do 5000 dolarů (25 do 125 tisíc korun). Britský pas stojí kolem 650 eur (17 500 korun), stejně jako norský. K nejlevnějším patří portugalský a finský - 500 dolarů.