Na podporu zaměstnanosti mladých v EU půjde miliarda eur

práce, student

práce, student Zdroj: Mlada fronta

Nezaměstnaní mladí lidé ve dvou desítkách zemí EU včetně Česka se dočkají rychlejší podpory z Bruselu. Evropský parlament schválil změny pravidel Evropského sociálního fondu, díky nimž letos členské státy získají celkem miliardu eur (27,5 miliardy korun). Peníze, s nimiž fond počítal až na pozdější využití, jsou určeny na podporu zaměstnanosti až 650 tisíc mladých lidí.

„Závodíme s časem a Evropa v něm dává impuls zaměstnanosti mladých. Čelili jsme výzvě dosáhnout silné dohody s širokou podporou v rekordním čase. Náš úspěch dokazuje, že jednáme-li s odhodláním, je EU efektivní,“ uvedla zpravodajka velkou většinou přijatého návrhu Elisabeth Morinová-Chartierová z frakce evropských lidovců.

Počet mladých lidí bez práce v evropských zemích v posledních letech roste, například ve Španělsku či Řecku činí až 50 procent, v rámci celé EU přesahuje 20 procent. Uvolněnou miliardu bude vedle nich moci využít rovněž ČR, Slovensko a dalších 16 zemí, v jejichž regionech je velké procento lidí bez práce.

Projekty v rámci iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí budou muset členské země uskutečnit do konce roku 2018.