Na Slovensku zavraždili investigativního novináře

Policie SK

Policie SK Zdroj: profimedia.cz

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář Ján Kuciak (27), neznámý pachatel či pachatelé zastřelili také jeho partnerku. Policie dnes za nejpravděpodobnější motiv vraždy označila reportérovu práci. Patrně první vraždu novináře v novodobých slovenských dějinách odsoudili slovenští politici, špičky Evropské unie i český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou k dopadení vraha.

Kuciak se jako reportér zpravodajského portálu Aktuality.sk věnoval hlavně podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Kuciak loni na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Policie oznámení odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek. Kočner vyhrožování popřel.

"Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací," řekl dnes na tiskové konferenci slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Policie případ vyšetřuje jako úkladnou, tedy předem naplánovanou vraždu. Oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle Gašpara došlo někdy mezi čtvrtkem a nedělí, kdy policejní hlídka našla pozůstatky obou obětí v novinářově bydlišti v západoslovenské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Vražednou zbraň policie nenašla a zatím ani nikoho nezadržela.

Vyšetřování podle prokuratury komplikuje časový odstup mezi vraždou a nalezením těl obětí. "Jsme ve skluzu. Skutek se zřejmě stal ve čtvrtek večer," řekl generální prokurátor Jaromír Čižnár.

"Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku," napsal v prohlášení premiér Fico.

Představitelé slovenské opozice hovoří o "mafiánském státě" a připomínají dřívější vyjádření Fica, který novináře například nazval špinavými protislovenskými prostitutkami.

Slovenská vláda dá za informace o vraždě milion euro

Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které přispějí k dopadení vraha novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Novinářům to řekl premiér Robert Fico. Podle policie nejpravděpodobnějším motivem vraždy byla žurnalistova práce.

"Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoli, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné," řekl Fico. Dodal, že případ bude vyšetřovat tým složený ze zástupců prokuratury, ministerstva vnitra, policie i slovenské tajné služby SIS.

Policejní prezident Tibor Gašpar později řekl, že u těl obětí byly nalezeny náboje a nikoli nábojnice, jak předtím psal na svém webu list Pravda, který tuto informaci pak opravil.

Evropská unie nemůže akceptovat, aby novinář byl zavražděn kvůli své práci, zdůraznil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani a slovenské úřady vybídl k důkladnému vyšetření případu. "Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu," uvedl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. "Potrestání tohoto činu je morálním imperativem pro zdraví celé společnosti," uvedl jeho slovenský kolega Maroš Šefčovič.

Přední slovenská média ve společném prohlášení označila vraždu za vážný signál, že se zločin obrací proti jednomu z nejdůležitějších pilířů svobody, a to svobodě slova a právu občanů kontrolovat mocné a ty, kteří překračují zákon. Šéfredaktoři více než desítky slovenských médií vybídli stát, aby udělal potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale i k vytvoření podmínek pro bezpečnou práci novinářů.

Podle organizace Reportéři bez hranic (RSF) je to v EU za posledních deset let popáté, co byl zavražděn žurnalista: po loňském zavraždění Daphne Caruanové Galiziové, masakru sedmi žurnalistů časopisu Charlie Hebdo v lednu v Paříži, zastřelení řeckého novináře Sokratise Guiolase v roce 2010 a zavraždění chorvatského žurnalisty Iva Pukaniče výbuchem bomby v roce 2008. Organizace také připomněla, že na žebříčku svobody tisku, sestaveném RSF loni, Slovensko kleslo o pět míst na 17. příčku.

Na památku zavražděného novináře bylo slovenskými občanskými aktivisty a organizacemi ohlášeno hned několika pietních vzpomínek se zapalováním svíček.

Vraždu Kuciaka odsoudili čeští politici

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i řada opozičních politiků dnes odsoudila vraždu slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, kterého neznámý pachatel podle policie zastřelil s největší pravděpodobností kvůli jeho práci. Útoky na novináře považují za nepřípustné. Šok a zděšení nad smrtí svého kolegy vyjádřili čeští novináři, kteří vyzývají k dopadení vrahů i zajištění bezpečnosti žurnalistů. Prezident Miloš Zeman, který se o novinářích často vyjadřuje velmi nelichotivě, případ nekomentoval. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru jen uvedl, že někteří politici a aktivisté zneužívají vraždu sedmadvacetiletého reportéra na Slovensku k politickému boji.

Babiš na twitteru napsal, že je v šoku. "Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát. Násilí proti novinářům naprosto odsuzuji," uvedl český premiér, rodák z Bratislavy.

Předseda ODS Petr Fiala věří, že vrazi Kuciaka a jeho přítelkyně budou brzy dopadeni. "Jsem si jist, že brutální násilí nezastraší novináře od jejich práce ani na Slovensku, ani jinde ve světě," uvedl. "Takovéto činy jsou i přímými útoky na svobodnou společnost. Novináři jsou právem považováni za hlídače demokracie. Věřím, že viníci budou dopadeni a potrestáni," napsal předseda ČSSD Jan Hamáček. "Tahle zrůdnost musí být potrestána. Evropa nesmí být místo, kde se za svobodu slova platí životem," míní šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. "Věřím, že se nepotvrdí spekulace, že vražda souvisí s jeho profesí. Útoky na novináře považuji za naprosto nepřijatelné," sdělil ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Hrad na rozdíl od jiných slovenských a českých politiků odmítá případ zavražděného novináře komentovat. "Je mimořádně nechutné, že někteří čeští politici a aktivisté zneužívají děsivou vraždu novináře na Slovensku k politickému boji a útokům," uvedl mluvčí Ovčáček. Jiné vyjádření ke Kuciakově úmrtí neposkytl.

Zemanovy často nevybíravé útoky vůči médiím v souvislosti s vraždou na Slovensku připomněl na twitteru například místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka. "Vtipkování Zemana s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, že novináři by se měli likvidovat, dnes vidíme bohužel v praxi, když byl na Slovensku zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak a jeho partnerka," napsal.

Tři stovky českých novinářů ze soukromých a veřejnoprávních médií se podepsaly pod prohlášení odsuzující zavraždění Kuciaka a jeho přítelkyně. "Útoky na novináře a jejich slovní napadání kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova. Jejich vraždy kvůli práci jsou pak holým barbarstvím, které nesmí být v demokraciích chápáno jako tiše přijímané riziko povolání," uvádí se ve výzvě. Čeští novináři věří, že slovenská policie nejen vypátrá pachatele, ale také udělá nezbytné kroky k zajištění bezpečí lidí pracujících v médiích.

Také Syndikát novinářů České republiky v dnešním prohlášení zaslaném ČTK odsoudil úkladnou vraždu slovenského novináře a vyzval slovenskou policii a orgány činné v trestním řízení, aby potrestal pachatele a zajistil bezpečí novinářů.

Zděšení nad vraždou slovenského reportéra vyjádřila také největší odborová centrála v zemi. "Umlčování lidí za názory si exemplárně připomínáme nyní v souvislosti se 70. výročím únorového převratu. A v době, kdy tyto praktiky považujeme za minulost, se stane čin, který nás varuje, jak křehká naše demokracie je," uvedl v tiskové zprávě jménem Českomoravské konfederace odborových svazů jeho předák Josef Středula.

Kuciak se jako reportér zpravodajského portálu Aktuality.sk věnoval hlavně podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Slovenská vláda vypsala odměnu přes 25 milionů korun za informace, které přispějí k dopadení vraha Jána Kuciaka a jeho partnerky. Představitelé opozice však připomněli i dřívější kritická vyjádření Fica vůči novinářům.