Na Ukrajinu dorazil ruský humanitární konvoj

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku.

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku. Zdroj: ctk

Na rusko-ukrajinské hranice v sobotu přijel další konvoj s ruskou humanitární pomocí pro obyvatele východoukrajinského regionu Donbas, ovládaného proruskými separatisty. Oznámila to ruská média. Více než 170 nákladních vozů veze podle ruského ministerstva pro mimořádné situace přes 1500 tun nákladu, včetně potravin a léků, které mají dopravit do Doněcka a Luhanska.

Kyjev ruské počínání kritizuje, protože marně požaduje, aby zásilky do Donbasu kontroloval. Podezírá totiž Moskvu, že pod pláštíkem humanitární pomoci se mohou skrývat i dodávky pro povstalecké jednotky. Celní odbavení se podle ruských agentur odehrává za přítomnosti ukrajinských celníků a pohraničníků.

OBSE registruje pohyby jednotek v Donbasu
Mise evropských pozorovatelů zaznamenala na východě Ukrajiny pohyb neoznačených vojenských kolon, které projížděly částmi Doněcké oblasti kontrolovanými povstalci. Oznámila to Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE), jejíž pracovníci monitorují situaci ve válkou zmítaném Donbasu.

Patnáct kilometrů východně od Doněcku kontroloři OBSE zaznamenali konvoj sedmi obrněných transportérů bez identifikačních znaků, které směřovaly na západ směrem k frontě. Ještě hlouběji v povstaleckém území byla spatřena houfnice ráže 122 milimetrů, kterou obsluha naložila na tahač a odvezla na západ směrem k Doněcku.

Stejným směrem podle pozorovatelů OBSE mířily tři autobusy plné mužů v uniformách bez výložek, vyzbrojených samopaly. Ve zprávě OBSE se uvádí, že kontroloři neměli možnost provést kontrolu konvoje.
U obce Ternove, která leží v povstaleckém území mezi městy Šachtarsk a Torez, mise zaznamenala kolonu jedenácti tanků a velkorážné dělo. Nedaleko se pohybovaly dva neoznačené obrněné transportéry.

Před týdnem Organizace spojených národů požádala Rusko, aby předložilo kompletní seznam humanitární pomoci, kterou od loňského srpna dodalo na východní Ukrajinu. Moskva do té doby vypravila do oblastí pod kontrolou proruských separatistů jedenáct konvojů.

Moskva dosud žádný přesný výčet nezveřejnila, prohlašuje ale, že na Donbas doručila 14.800 tun humanitárního nákladu. Předchozí konvoj z Ruska dorazil počátkem ledna a jeho součástí byly podle Kremlu vedle potravin i vánoční dárky pro děti.