Nálada německých podnikatelů klesá, obávají se zpomalení v USA a Číně

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Podnikatelská nálada v Německu v dubnu nečekaně klesla. Podnikatelé hůře hodnotili současnou situaci. Očekávání do budoucna se ale mírně zlepšila. Ukázaly to údaje německého institutu Ifo.

Souhrnný index podnikatelské nálady v dubnu klesl na 106,6 bodu z březnových 106,7 bodu. Průzkum je založen na dotazech u zhruba 7000 německých firem. Analytici oslovení agenturou Reuters však očekávali zvýšení na 107 bodů.

Ekonom institutu Ifo Klaus Wohlrabe prohlásil, že důvěra firem v ekonomiku je nadále dobrá. Manažeři však mají obavy ohledně slábnoucího vývozu, spojeného se zpomalením hospodářského růstu v USA a v Číně.

„Nálada v ekonomice je dobrá, ale ne euforická,“ řekl Wohlrabe agentuře Reuters. „Ekonomiku nadále podporuje spotřeba,“ uvedl také.

Podnikatelská nálada v NěmeckuPodnikatelská nálada v NěmeckuPodnikatelská nálada v Německu | IFO

Za poklesem dubnového indexu stojí horší nálada ve velkoobchodu i v maloobchodu. Oproti tomu ve zpracovatelském sektoru a ve stavebnictví se nálada zlepšila.

Největší evropská ekonomika loni zrychlila růst na 1,7 procenta z tempa 1,6 procenta v předešlém roce a zaznamenala nejlepší výkon za čtyři roky. V loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostla německá ekonomika v mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procenta, což bylo stejně jako v předešlém kvartále.

Institut předpokládá, že v prvním čtvrtletí stoupne ekonomika o 0,6 procenta. Ve druhém kvartále její růst zpomalí na 0,3 procenta.