Napětí kolem KLDR: raketa už je na odpalovací základně

Severní Korea se pokoušela vynést satelit už v roce 2009. Raketa Unha, jejíž verze má být použita i tentokrát, tehdy spadla do moře.

Severní Korea se pokoušela vynést satelit už v roce 2009. Raketa Unha, jejíž verze má být použita i tentokrát, tehdy spadla do moře. Zdroj: CTK

Severní Korea podle jihokorejských zdrojů přemístila raketu dlouhého doletu na základnu na severozápadě země. KLDR tvrdí, že chce vynést satelit, ale panuje přesvědčení, že hodlá vyzkoušet armádní raketu s dlouhým doletem. Japonsko kvůli avizovanému startu uvedlo do pohotovosti protiraketový štít. Americký prezident dnes navštívil demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy, Barack Obama přijel do Jižní Koreje na víkendový summit o jaderné bezpečnosti.

O přesunu rakety na základnu s odpalovacím zařízením informovalo dnes jihokorejské ministerstvo obrany na základě informace získané od americké armády.

KLDR oznámila, že hodlá v dubnu vystřelit raketu, která vynese na oběžnou dráhu družici. Jde podle její verze o součást mírového vesmírného programu. Vynesení satelitu také spojuje se 100. narozeninami zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena.

Podle Jižní Koreje a USA ale může jít o raketový test, což bude porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2009. KLDR nicméně tvrdí, že má právo na mírový vesmírný program a vyzvala mezinárodní odborníky na vesmír a novináře, aby se vypuštění satelitu zúčastnili.

Americký prezident Barack Obama dnes po jednání s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem prohlásil, že plánovaná raketová zkouška přivede KLDR do ještě hlubší mezinárodní izolace. Provokací a hrozbami Pchjongjang ničeho nedosáhne, dodal. Přiznal, že netuší, kdo má nyní v Pchjongjangu v rukou otěže. Oba prezidenti Severní Koreu vyzvali, aby od vypálení rakety upustila.

„Špatné chování nebude odměňováno,“ prohlásil Obama. Narážel na potravinovou pomoc, kterou USA KLDR slíbily za její nedávné rozhodnutí pozastavit program raket dlouhého doletu.

Severní Korea se pokoušela vynést satelit už v roce 2009. Raketa Unha, jejíž verze má být použita i tentokrát, tehdy spadla do moře.

Obama na „hranici svobody“

V době, kdy v regionu panuje značné napětí kvůli plánovanému vypuštění severokorejské rakety, navštívil americký prezident Barack Obama demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy a označil je za „hranici svobody“, napsala agentura AFP. Obama přijel do Jižní Koreje na víkendový summit o jaderné bezpečnosti s účastí nejvyšších představitelů 54 zemí včetně Číny a Ruska.

Americký prezident Barack Obama navštívil demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státyAmerický prezident Barack Obama navštívil demilitarizované pásmo mezi oběma korejskými státy | profimedia.cz

Obama navštívil demilitarizované pásmo vůbec poprvé. Americkým vojákům shromážděným v jídelně Camp Bonifas nedaleko mezikorejské hranice řekl, že jsou součástí „dlouhé řady“ vojáků, kteří umožnili Jižní Koreji prosperovat. „Vy jste, pánové, na hranici svobody,“ prohlásil Obama. „Kontrast mezi Jižní Koreou a Severní Koreou nemůže být jasnější, nemůže být ostřejší. A já nemohu být víc hrdý na to, co děláte,“ dodal.

USA mají v Jižní Koreji rozmístěno 28 500 vojáků. Bílý dům předem oznámil, že prezidentova návštěva v demilitarizovaném pásmu kolem hranice má vyjádřit jeho ocenění vůči nim a také pevný závazek USA jihokorejské bezpečnosti.

Obama stojící za neprůstřelným sklem nahlížel s pomocí silného dalekohledu na území Severní Koreje, kde ve vesnici v severokorejské části demilitarizovaného pásma vlála státní vlajka na půl žerdi. KLDR si dnes připomíná stý den od smrti svého dlouhodobého vůdce Kim Čong-ila a nejistota kolem jeho nástupce, nejmladšího a nevypočitatelného syna Kim Čong-una přispívá k napětí v oblasti.

Jižní a Severní Korea jsou po válce v letech 1950 až 1953 prakticky stále ve válečném stavu, neboť uzavřely jen příměří a nikoli mírovou smlouvu.