NATO: My jsme zbraně rebelům nedodávali

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Severoatlantická aliance tvrdí, že se nepodílela na shazování zbraní libyjským rebelům z letadel. Africká unie se mezitím ohradila vůči Francii, která ve středu otevřeně přiznala, že se v posledních týdnech tímto způsobem snažila pomoci opozici Muammara Kaddáfího.

Francouzská armáda uvedla, že shazovala vybavení povstalcům, kteří byli obklíčeni Kaddáfího silami v horách v regionu Džabal Nafúsa. Rozhodla se k tomu údajně poté, co libyjské vládní jednotky neumožnily otevřít koridor pro humanitární pomoc. Tvrdí, že dodávkami neporušila zbrojní embargo OSN, protože výzbroje bylo potřeba k zajištění ochrany civilistů. Generální tajemník paktu Anders Fogh Rasmussen prý nemá informace o tom, že by povstalcům dodávala výzbroj ještě nějaká další země.

„Čína naléhá na mezinárodní společenství, aby striktně dbalo smyslu příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN a nepodnikalo žádné akce, které překračují pravomoci stanovené rezolucí,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí k francouzské aktivitě. Tvrději se k postupu Paříže vyslovila Africká unie, která se snaží zprostředkovat příměří mezi vládou a rebely. Podle ní může tento krok ohrozit celý region, nedá se totiž vyloučit, že zbraně skončí v rukou teroristů.

Spojenci Francie se vyjadřují opatrněji. Británie ji sice nekritizovala, Gerald Howarth z ministerstva obrany však podotkl, že to „není něco, co bychom měli dělat“. Británie chce ale dodat opozičním policistům například neprůstřelné vesty. Povstalci včera prohlásili, že potřebují další a lepší zbraně.