Navalnyj vyšel z vězení po odpykání patnáctidenního trestu

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj Zdroj: ctk/AP

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dnes opustil vězení poté, co si odpykal patnáctidenní trest uložený za narušení veřejného pořádku. Policie Navalného zadržela 15. února, když v moskevském metru rozdával letáky s pozváním na opoziční demonstraci.

Soud ho za to poslal na dva týdny za mříže kvůli „opakovanému porušení předpisů týkajících se organizování nebo provedení“ různých protestních akcí. S odvoláním proti tomuto verdiktu opozičník neuspěl.

Soudkyně Irina Zubovová, která rozsudek vynesla, v pondělí odmítla i žádost Navalného o přerušení výkonu trestu na jeden den. Navalnyj se chtěl v úterý zúčastnit pohřbu opozičního vůdce Borise Němcova, zavražděného v noci na sobotu nedaleko Kremlu. Z odpovědnosti za tento zločin známý bloger obvinil prezidenta Vladimira Putina.

Hlavní vůdce demonstrací

Navalnyj patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu. Ve dvou procesech byl odsouzen k podmíněným trestům za údajné podvody a zpronevěru.

Opozičník považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho Kreml snaží tímto způsobem umlčet. Kvůli pravomocnému odsouzení se bloger nesmí v roce 2018 zúčastnit prezidentských voleb.