Nejbohatším Britem je Blavatnik z Ukrajiny, patří mu i Warner Music

Lev Blavatnik

Lev Blavatnik Zdroj: profimedia

Na více než dvojnásobek rozmnožila za posledních šest let od finanční krize svůj majetek tisícovka nejbohatších lidí ve Velké Británii. Řeč je o jmění v hodnotě 547 miliard liber (21 bilionů korun). Vyplývá to z posledního žebříčku nejmovitějších obyvatel Spojeného království podle Sunday Times. Jedničkou je na Ostrovech investor Len Blavatnik, do jehož konglomerátu patří i Warner Music Group.

Mezi deseti nejbohatšími lidmi žijícími či podnikajícími v Británii jsou dále dva Indové, dva Rusové a jen jediný rodilý Brit. Len Blavatnik (57 let) je z oděské rusko-ukrajinsko židovské rodiny a studoval železniční inženýrství v Moskvě, než rodina v roce 1978 emigrovala do USA. Ve druhé polovině osmdesátých let založil konglomerát Access Industries, který zbohatl na investicích do ruského ropného a hliníkového průmyslu.

V roce 2011 koupil Warner Music Group za 3,3 miliardy dolarů. Má americké občanství, ale bydlí nedaleko Kensingtonského paláce v domě za 40 milionů liber.

Nejbohatší lidé BritánieNejbohatší lidé Británie | E15

Druzí skončili loňští lídři, bratři Gopi a Sri Hindujové z Bombaje, kteří po vítězství islámské revoluce v Íránu přestěhovali sídlo svého konglomerátu Hinduja Group z Teheránu do Londýna. Kromě Blavatnika dosáhla nejvyššího vzestupu rodina Westonů z Kanady, jejichž potravinářská společnost George Weston

Limited zaznamenala od loňska asi padesátiprocentní nárůst hodnoty. Královna Alžběta II., která na prvním seznamu Sunday Times z roku 1989 figurovala na prvním místě, se v průběhu let propadala níže a níže, až letos seznam čítající 300 nejbohatších Britů opustila úplně.