Nejbohatším člověkem světa zůstává Slim, Buffett z první trojky vypadl

Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: reuters

Nejbohatším člověkem světa podle žebříčku časopisu Forbes zůstává i v letošním roce mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú. Zatímco loni tabulku vedl s odhadovaným majetkem 69 miliard dolarů, letos je podle tvůrců tabulky ještě o čtyři miliardy bohatší. Druhý zůstal Bill Gates, třetí se umístil Španěl Amancio Ortega. Česko má v žebříčku čtyři zástupce - kromě Petra Kellnera nejen Andreje Babiše a Zdeňka Bakalu, letos poprvé také Karla Komárka.

Kellner se umístil na 106. příčce žebříčku. Oproti loňskému roku si dokonce vzhledem k několika úspěšným transakcím a růstu skupiny Home Credit polepšil, neboť jeho majetek poprvé překročil hranici 10 miliard dolarů - podle odhadu tvůrců žebříčku činí 10,4 miliardy dolarů. Z 1,4 miliardy dolarů na odhadované dvě miliardy dolarů vzrostl díky dobrým výsledkům Agrofertu majetek Andreje Babiše, jenž se umístil na 736. místě.

Z 1,9 miliardy dolarů na 1,5 miliardy dolarů naopak klesl odhadovaný majetek Zdeňka Bakaly – tomu uškodil zejména pokles kurzu akcií společnosti NWR. Bakala se umístil na konci první tisícovky na 974. místě. S majetkem v odhadované výši 1 miliardy korun se v žebříčku poprvé prosadil Karel Komárek, patří mu 1342. příčka.

Češi v žebříčku dolarových miliardářů
Pořadí Jméno Věk (v letech) Jmění (v miliardách dolarů)
106. Petr Kellner 49 10,4
736. Andrej Babiš 58 2
974. Zdeněk Bakala 52 1,5
1342. Karel Komárek 43 1

Nejbohatším člověkem neotřásla ani ztráta 3,8 miliardy za jediný den

Stálicí v čele žebříčku neotřásl ani černý den před necelým měsícem, tehdy Carlos Slim Helú za jediný den ze svého majetku ztratil 3,8 miliardy dolarů. Pro něj klíčový podnik – největší latinskoamerický mobilní operátor América Móvil - totiž na burze ztratil 10 procent hodnoty. Firma již předtím oznámila, že jí klesají příjmy - hlavně kvůli zpomalování ekonomiky Mexika. Slim Helú přesto nadále ovládá majetek ve výši asi 73 miliard dolarů.

Druhý muž žebříčku Bill Gates má podle odhadu Forbesu majetek ve výši 67 miliard dolarů, tedy o šest miliard více než v loňské tabulce. Jeho příjmy tedy rostly nehledě na to, že jeho softwarový gigant Microsoft byl v posledních několika letech málo inovativní a učinil chyby ve své rané strategii týkající se mobilních telefonů, jak sám Gates přiznal v únoru v televizním rozhovoru.

Největší skok zaznamenal Amancio Ortega

Největší úspěchy v letošním ročníku žebříčku si podle Forbesu připsal Amancio Ortega, který si oproti loňskému roku polepšil bezmála o 20 miliard dolarů na 57 miliard. Post šéfa oděvního řetězce Inditext jeho zakladatel Ortega sice opustil již v roce 2011, stále však kontroluje téměř šedesátiprocentní podíl této rychle rostoucí společnosti.

Z pohledu stavu peněz na účtu si výrazně polepšil také Buffett, který letos Ortegovi musel přepustit třetí příčku a spokojit se s „bramborovou medailí“. Oproti loňskému roku totiž zbohatl téměř o deset miliard dolarů.

Deset nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes
Pořadí Jméno Věk (v letech) Země Jmění (v miliardách dolarů)
1. Carlos Slim Helú 73 Mexiko 73
2. Bill Gates 57 USA 67
3. Amancio Ortega 76 Španělsko 57
4. Warren Buffett 82 USA 53,5
5. Larry Ellison 68 USA 43
6. Charles Koch 77 USA 34
7. David Koch 72 USA 34
8. Li Ka-shing 84 Hongkong 31
9. Liliane Bettencourtová 90 Francie 30
10. Bernard Arnault 64 Francie 29

Forbes začal žebříček dolarových miliardářů sestavovat před 26 lety. Tehdy si místo v něm mohlo nárokovat jen 140 lidí.