Nejdravější asijský ekonomický tygr po Číně? Filipíny

Filipínské ekonomice se daří. Meziroční tempo růstu HDP sice polevilo na 6,8 procenta z předchozích 7,2 procenta, výsledek ale překonal odhady. Filipíny tak jsou po Číně nejrychleji rostoucí zemí v Asii.

Úspěšnému rozvoji filipínské ekonomiky podle ekonomů hodně pomáhá nynější prezident Benigno Aquino, mezi jehož priority patří boj s korupcí. Země tak láká i větší počet zahraničních investorů.

Na Filipínách žije více než 100 milionů lidí, ekonomika země tak patří k nejvýznamnějším v Asii. Její růst v závěru loňského roku táhly služby a podle zprávy státního statistického úřadu se zvyšovala spotřeba domácností. Přispívá k tomu nízká inflace spolu s přílivem peněz od milionů Filipínců, kteří pracují v zahraničí a část úspor posílají domů svým rodinám.

Z hlediska exportu je zásadní výroba elektroniky – na vývozu má více než poloviční podíl. Na Filipínách se ale daří i turismu, růst pak povzbuzuje stavebnictví a rozšiřuje se i sektor finančních služeb.

Analytici předpokládali, že ekonomika v závěru roku sníží tempo výrazněji a růst hrubého domácího produktu meziročně odhadovali na 6,4 procenta. Za celý loňský rok se filipínský HDP zvýšil o 6,6 procenta, což je také lepší výsledek než se čekalo. Analytici celoroční růst odhadli na 6,4 procenta.

Mezičtvrtletně filipínská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta, a zpomalila tak růst z předchozích 1,7 procenta z předchozích třech měsíců.