Němci mají nejvyšší inflaci za 16 měsíců, stále ji ale škrtí zlevňující ceny energií

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
Výrobky a továrny německé skupiny Leoni
9
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v Německu v září meziročně stouply o 0,5 procenta po srpnovém nárůstu o 0,3 procenta. Meziroční míra inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň za 16 měsíců. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad.

 

Údaje jsou v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ve srovnání s předchozím měsícem zůstaly ceny beze změny.

Podle neharmonizovaných údajů meziroční tempo růstu cen zrychlilo na 0,7 procenta z 0,4 procenta. Neharmonizovaná inflace byla rovněž nejvyšší od května 2015. Hlavní brzdou inflace nadále zůstávají ceny energií, které se v září snížily o 3,6 procenta. Jejich pokles se však zmírnil ze srpnových 5,9 procenta. Ceny potravin vzrostly o 0,4 procenta a ceny služeb o 1,3 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů ze šesti z 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina německé populace. Konečné údaje o zářijové inflaci zveřejní statistický úřad 13. října.

Údaje z Německa jsou dobrou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB). Ta se již delší dobu snaží podpořit ekonomiku a inflaci v eurozóně přílivem nových peněz, rekordně nízkými úrokovými sazbami či levnými úvěry finančnímu sektoru. Cílem ECB je mít inflaci v eurozóně těsně pod dvěma procenty, v letošním roce ale banka dosažení tohoto cíle nečeká a doufá, že se alespoň obnoví růst.