Německá letiště ochromila stávka, dotkne se sta tisíc cestujících

Pozemní personál aerolinek Lufthansa stávkuje

Pozemní personál aerolinek Lufthansa stávkuje Zdroj: ČTK / Sven Hoppe

Stávka pozemního personálu německých aerolinek Lufthansa výrazně omezuje provoz na pětici velkých německých letišť. Protest, který má trvat do čtvrtečního rána, se dotkne plánů přibližně sta tisíc cestujících.

Stávka se týká letišť ve Frankfurtu nad Mohanem, v Mnichově, v Berlíně, v Düsseldorfu a v Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou. Lufthansa odhaduje, že během středy vypraví deset až dvacet procent z obvyklé tisícovky letů. Dceřiné společnosti Eurowings se stávka netýká.

Stávka, kterou vyhlásil hlavní německý odborový svaz ve službách Verdi, potrvá do čtvrtečních 7:10. Svaz předtím odmítl návrhy Lufthansy na vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Jedná se o poslední z vlny stávek, která v posledních týdnech ochromila nejen leteckou dopravu v Německu.

Mluvčí odborového svazu Verdi ve Frankfurtu uvedl, že připravenost stávkovat je mimořádně vysoká. Odbory předpokládají, že Lufthansa pravděpodobně nebude schopna zajistit silně omezený letový harmonogram podle plánu.

Organizace Verdi požaduje pro zaměstnance Lufthansy o 12,5 procenta vyšší mzdy, nejméně však o 500 eur měsíčně po dobu jednoho roku. Kromě toho chce, aby zaměstnanci v celé skupině dostali inflační bonus 3000 eur. Další kolo jednání je naplánováno na pondělí.