Německá nerovnost: nejvíce si polepšují majitelé domů

Dům v Německu, ilustrační foto

Dům v Německu, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Deset procent Němců vlastní téměř 60 procent bohatství své země. Naopak polovina populace má velmi malý nebo téměř žádný majetek. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila německá centrální banka.

Německo je známé svou poválečnou sociálně-tržní ekonomikou, která vedle politiky na podporu průmyslu zavedla také velkorysé sociální dávky. Zpráva centrální banky ukazuje, že mezi nejbohatšími a nejchudšími v největší evropské ekonomice je propastný rozdíl.

Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, ve své studii například uvádí, že majetek se výrazně zvýšil majitelům nemovitostí. Pomohl jim zejména růst cen nemovitostí. Ti, kteří si bydlení pronajímají, což je běžné pro většinu Němců, v růstu majetku za majiteli realit zaostávali.

Rozdělení majetku v německých domácnostechRozdělení německých příjmůRozdělení německých příjmů | BundesbankZdroj: Bundesbank

Domácnostem, které vlastí dům, se ve čtyřletém období do roku 2014 objem majetku zvýšil o více než 33 500 eur (906 tisíc korun). Naopak těm, kteří bydlí v pronájmu, se objem majetku zvýšil maximálně o tisíc eur.

Poválečný rozkvět Německa způsobil, že země má některé z nejbohatších mužů a žen v Evropě. Počínaje rodinou Quandtů, která stojí za automobilkou BMW, až po majitele diskontního řetězce Aldi. Systém přerozdělování sociálních dávek a stagnace růstu mezd ale znamenají, že většina Němců žije skromně.

Deutsche Bundesbank uskutečnila průzkum v roce 2014 mezi několika tisíci domácností. Studie také ukázala, že chudší polovina populace vlastní pouze 2,5 procenta celkového bohatství země.