Německo bude mít příští rok opět vyrovnaný rozpočet

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německo bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, příjmy a výdaje budou 312 miliard eur, což je 8,5 bilionu korun. Oznámil to ministr financí Wolfgang Schäuble. Meziročně se objem rozpočtu zvýší o 3,4 procenta, podle Schäubleho to odpovídá očekávanému růstu nominálního HDP.

„Nevytváříme nové dluhy, je to politika mezigenerační spravedlnosti,“ řekl Schäuble o rozpočtu, jehož parametry dnes dopoledne schválila vláda. Zdůraznil, že rozpočet počítá s investicemi ve výši 30,4 miliardy eur, což je 830 miliard korun, které by měly podpořit německý hospodářský růst.

Německo sice nebude v příštím roce vytvářet nové dluhy, jeho celkový státní dluh, který činí zhruba 1,3 bilionu eur, tedy 35,4 bilionu korun se ale nesníží. Měla by ale klesnout relativní váha dluhu k HDP. „Usilujeme o to, aby už v roce 2016 byla výše dluhu pod úrovní 70 procent HDP. Do deseti let chceme míru zadlužení snížit pod 60 procent HDP,“ řekl Schäuble.

Kabinet dnes schválil i rozpočtové rámce na roky 2017 až 2019. Počítají se zachováním rovnaného rozpočtu, jeho objem by měl růst průměrně o 2,2 procenta ročně až na 333,1 miliardy eur, 9,1 bilionu korun. Zvyšování výdajů je podle Schäubleho pod úrovní očekávaného hospodářského růstu.

Důležitá stabilita

Německo loni poprvé od roku 1969 hospodařilo s vyrovnaným rozpočtem. Takzvané „černé nuly“ dosáhlo o rok dříve, než ministerstvo financí plánovalo.

Německá ekonomika je největší v Evropě a představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně. Její stabilita je důležitá i pro další země, na Německu mimo jiné závisí i velká část českých podniků.