Německo rozšíří pomoc Iráku, v Erbílu postaví výcvikové středisko

Kurdské ozbrojené milice Pešmerga

Kurdské ozbrojené milice Pešmerga Zdroj: CTK

Německo kvůli hrozbě radikálů z Islámského státu (IS) rozšíří vojenskou pomoc pro Irák. Na severu země v kurdské metropoli Erbíl německá armáda vybuduje výcvikové středisko, zapojí se do výcviku irácké armády a vyšle své důstojníky do velících štábů. Berlín nicméně odmítá účast na bojových operacích proti IS, který ovládá značné oblasti v Iráku a Sýrii.

Širokou koalice bojující proti islámským radikálům vedou Spojené státy, které podnikají nálety v Iráku a Sýrii. V Iráku se k Washingtonu zatím přidaly Británie a Francie, dále Dánsko, Nizozemsko a Belgie, nově se k nim chystají připojit i Australané s Kanadou. V Sýrii je to několik arabských zemí, zatímco Francie svou vojenskou účast v této zemi zvažuje.

Islámský stát letos vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát. Od začátku roku přišlo v Iráku o život přes 9300 civilistů a zraněno bylo přes 17 tisíc osob, přitom polovina z nich od léta, kdy Islámský stát začal obsazovat irácký sever. Podle odhadu americké tajné služby má hnutí k dispozici kolem 31 tisíc bojovníků.