Německý ministr financí vyloučil další škrty řeckého dluhu

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro německý rozhlas Deutschlandfunk radio vyloučil, že by veřejní investoři, jako jsou vlády, přistoupili k restrukturalizaci dluhopisů Řecka, které mají v držení. Mohl by však být zvážen program zpětného odkupu dluhopisů.

Podle německého ministra financí je jednání o takzvaném sestříhání dluhu věcí, která nemá co dělat s realitou v členských zemí eurozóny. Podle něj země nemohou legálně odepsat miliardy eur ze státních dluhopisů Řecka.

Schäuble se naopak domnívá, že by se mělo začít uvažovat o programu zpětného nákupu dluhopisů, v rámci kterého by Řecko získalo nové půjčky na to, aby země mohla zaplatit starý dluh. Odmítl však spekulovat o podobném programu, dokud trojka zahraničních věřitelů, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise, nepředloží své zprávy o situaci v Řecku.

Soukromí věřitelé na počátku tohoto roku souhlasili s restrukturalizací řeckého dluhu. V rámci dohody přijali snížení nominální hodnoty dluhopisů ve svém držení o 53,5 procenta. Veřejných věřitelů se restrukturalizace nedotkla, list Der Spiegel však bez uvedení zdroje svých informací napsal, že inspektoři nyní navrhují novou restrukturalizaci dluhu, která by zahrnovala i veřejné věřitele. Podle Schäubleho je však otázkou, zda by v takovém případě vlády eurozóny mohly pokračovat v podpoře Řecka, napsaly agentury AP a Reuters.