Německý vývoz v srpnu nečekaně klesl. Největší ekonomika eurozóny celkově zpomaluje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německý vývoz v srpnu nečekaně klesl. Snížil se o 0,1 procenta, analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali jeho růst o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu. Po pondělních datech o podobně překvapivém srpnovém poklesu německé průmyslové výroby jde o další znamení, že největší ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalila.

Nad očekávání prudký propad vykázal ve druhém prázdninovém měsíci i dovoz, když se snížil o 2,7 procenta namísto odhadovaných 0,2 procenta. Údaje o dovozu a vývozu se uvádějí po očištění od sezonních vlivů. Německý přebytek obchodu se pak také po očištění od sezonních vlivů v srpnu opět zvýšil, a to na 18,3 miliardy eur (472 miliard korun) z červencových 15,9 miliardy (411 miliard korun).

„Tradiční německý růstový motor se opět zadrhává,“ řekl agentuře Reuters v narážce na export analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. „Naštěstí ale německá ekonomika již nestojí jen na jednom nebo dvou pilířích a stále se může spolehnout na solidní domácí poptávku. Alespoň prozatím.“

Jiní analytici jsou ve svých pohledech ovšem čím dál pesimističtější. Přední německé ekonomické instituty minulý měsíc snížily odhady růstu na rok 2018 a varovaly, že zostřující se obchodní konflikt se Spojenými státy by mohl v Německu a Evropě způsobit velkou recesi.

Svůj odhad růstu německého hospodářství upravil směrem dolů i Mezinárodní měnový fond (MMF). Ve srovnání s číslem, s nímž počítal v dubnu, jej snížil o 0,6 procentního bodu na 1,9 procenta. Se stejnou hodnotou počítá i pro příští rok.

Podle zdroje agentury Reuters upraví odhad růstu na letošní a příští rok směrem dolů i německá vláda. Ta by měla nový odhad zveřejnit ve čtvrtek. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier minulý měsíc uvedl, že ekonomika jeho země letos poroste zhruba dvouprocentním tempem.