Němečtí poslanci chtějí kvůli radikálům omezit ohňostroje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Část německých politiků vyzývá k omezení ohňostrojů, které jsou tradiční součástí oslav příchodu Nového roku. V napjaté bezpečnostní situaci po teroristických útocích v Paříži by podle nich mohly výbuchy pyrotechniky vyvolat paniku, případně by mohly stresovat uprchlíky z válečných oblastí. V Berlíně se však žádné omezení oslav neplánuje a tradiční ohňostroj u Braniborské brány se uskuteční, ujistil primátor německé metropole Michael Müller.

„Mnoho lidí v Německu má obavy kvůli latentní teroristické hrozbě a mimořádně hlasité silvestrovské petardy by je mohly vyděsit. Lidé totiž nebudou vědět, co je to za děsivé výbuchy,“ řekl poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele. Podle něj by měl být zakázán prodej dělbuchů a města by měla zvážit omezení silvestrovských ohňostrojů, případně vymezit jasně určené zóny pro odpalování veškeré pyrotechniky.

Omezení ohňostrojů žádá i braniborský svaz měst a obcí, a to zejména s ohledem na tisíce uprchlíků, kteří nyní žijí v německých městech. Podle předsedy svazu Karla-Ludwiga Böttchera mohou hlasité exploze běžencům znovu připomenout trauma, kterým prošli během války ve své vlasti, a mohou zhoršit jejich duševní zdraví.

Neplánujeme slavit Silvestra jinak než obvykle

„Neplánujeme slavit Silvestra jinak než obvykle,“ odmítl však požadavek na omezení pyrotechniky berlínský primátor. „Já sám sice petardy rád nemám a neodpaluji je, nemyslím si ale, že bychom to měli omezovat a brát radost lidem, které to baví. Pro mnoho lidí to prostě k oslavě Silvestra patří,“ řekl Müller v rozhovoru se zahraničními novináři.

Obavy nemá ani o běžence, jichž je v Berlíně na 70 tisíc. „Uprchlíkům bych dokonce doporučil, aby vyšli do ulic a připojili se k oslavám. Je to vhodná příležitost, abychom slavili spolu a v míru,“ řekl s tím, že by silvestrovská zkušenost mohla pomoci i k integraci uprchlíků do německé společnosti.