Nerozhodní volili Obamu, Portoriko chce být 51. stát

Obamovi příznivci slaví jeho vítězství

Obamovi příznivci slaví jeho vítězství Zdroj: profimedia.cz

Barack Obama nedal v nejsledovanějších státech Mittu Romneymu příliš šancí. Staronovému prezidentovi se podařilo získat všechny takzvané swing states (nerozhodnuté státy) kromě Severní Karolíny.

I bez devětadvaceti volitelských hlasů Floridy, kde nebylo sčítání zatím dokončeno, si tak pojistil cestu k dalším čtyřem letům v Bílém domě. Zdržení na Floridě měl na svědomí hustě obydlený jižní okrsek Miami-Dade, kde volební komisaři kvůli frontám nechali volební místnosti otevřené i po oficiální otvírací době a sčítali množství absenčních volebních lístků. I zde měl ale Obama náskok.

Roli jazýčku na volebních vahách sehrálo letos Ohio. Po sečtení tamních hlasů bylo jasné, že demokrat úřad obhájí. Opět se potvrdilo pravidlo posledních čtyřiceti let – kdo z kandidátů dosáhne na Ohio, může si chystat vítěznou řeč.
Pro Baracka Obamu a potažmo jeho demokratické následovníky je zásadní i obhajoba ve Virginii. Dříve stabilní republikánský stát, historicky součást amerického Jihu, se demograficky rychle proměňuje. Blízkost státu k federální metropoli Washingtonu znamená rozrůstající se předměstí obývaná často úředníky, kteří se lépe identifikují s vládnoucími demokraty.

Kromě prezidentských, kongresových a státních voleb hlasovali Američané v řadě místních referend, z nichž některá byla sledována se stejným napětím jako hlavní souboj. Státy Maryland a Maine na východním pobřeží povolily sňatky homosexuálů. Ještě dále na východ, v Atlantském oceánu, si obyvatelé ostrova Portoriko překvapivou nadpoloviční většinou hlasů odhlasovali přání stát se jedenapadesátým státem USA.

Jak volily prezidenta jednotlivé státy USA:Jak volili prezidenta jednotlivé státy USAJak volili prezidenta jednotlivé státy USA | E15

Ve Washingtonu a Coloradu, dvou převážně demokratických státech, vypukly oslavy poté, co si obyvatelé odhlasovali plošnou legalizaci marihuany. Sedmnáct amerických států dosud s tichým souhlasem federální vlády marihuanu tolerovalo pro medicínské účely. Výsledky referenda, kterými se Washington a Colorado dostaly svou drogovou regulací na úroveň Nizozemska, však slibují zajímavou dohru u federálních soudů.