New York nepřijde o jeden ze symbolů, obřích nápojů se zastal soud

Coca-cola

Coca-cola Zdroj: profimedia.cz

Město New York nemůže zakázat prodej sladkých nápojů s větším než asi půllitrovým objemem. Americký soud to dnes rozhodl několik hodin předtím, než opatření vstoupilo v platnost. Verdikt je ranou pro newyorského starostu Michaela Bloomberga, který chtěl zákazem bojovat proti tomu, co nazývá "epidemií obezity". Město uvedlo, že se proti verdiktu odvolá, napsala agentura Reuters

Restrikce, kterou Bloomberg prosazoval, zakazovala prodej sladkých nápojů nad zhruba půl litru v restauracích, kinech i na sportovních stadionech. Větší objemy by byly k mání jen ve smíšených obchodech a v supermarketech, přičemž zákaz se neměl vztahovat na nápoje s umělými sladidly, džusy, mléčné koktejly či alkoholické nápoje.

Proti vůbec prvnímu takovému opatření v USA se ale stavěli výrobci nealkoholických nápojů, podle nichž by zákaz poškodil podnikání a omezil osobní svobodu spotřebitelů. Americká asociace výrobců nápojů (ABA) a další podnikatelské skupiny pak případ dostaly před soud.

Soudce vrchního soudu na Manhattanu Milton Tingling dnes uvedl, že nová regulace byla „svévolná“ a prohlásil ji za neplatnou.

Za porušení zákazu, který měl platit od úterý, hrozila pokuta 200 dolarů (asi 3900 korun). Představitelé New Yorku ale tvrdili, že pokutu do června vybírat nebudou. Obezitou či nadváhou v New Yorku trpí více než polovina dospělých.