Nizozemci hrozí tvrdou reakcí na blokování přístupu k troskám letadla

Práce v troskách havarovaného letadla

Práce v troskách havarovaného letadla Zdroj: ctk

Všechny politické, hospodářské a finanční možnosti postihu jsou otevřené, bude-li přístup k troskám malajsijského letadla na východě Ukrajiny dál omezený. Prohlásil to dnes v parlamentu nizozemský premiér Mark Rutte. Prioritou jeho vlády je zajistit a identifikovat pozůstatky obětí katastrofy, z nichž velká většina byli Nizozemci.

„Je jasné, že Rusko musí využít svého vlivu na separatisty, aby se situace v místě pádu letadla zlepšila,“ řekl premiér. „Pokud v příštích dnech přístup na místo dopadu bude dál nedostatečný, pak zůstávají všechny politické, hospodářské a finanční možnosti na stole, aby byly použity proti všem, kdo jsou za tento stav přímo či nepřímo odpovědní,“ prohlásil Rutte.

Příbuzní nizozemských obětí čtvrteční katastrofy se dnes v Haagu setkali s nizozemským královským párem. Při setkání, jemuž byl přítomen i Rutte, dali pozůstalí podle agentury AP najevo rozhořčení nad způsobem, jakým se na východě Ukrajiny vinou separatistů nakládá s pozůstatky jejich blízkých.

Znechucení také u proruských sympatizantů

Pro „silnou a jednotnou“ odpověď Evropy na ukrajinskou krizi se dnes v Římě vyslovila italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, která bývá zejména ve východních zemích EU obviňována z proruských sympatií. „Myslím a doufám, že odpověď bude silná a jednotná a Itálie bude její součástí,“ řekla italská ministryně po setkání s newyorským starostou Billem de Blasiem.

Dodala, že takovou reakci očekává od úterního zasedání unijních ministrů zahraničí, kteří budou jednat v Bruselu. Italskou reakci na pád malajsijského letadla prý Mogheriniová konzultovala se svými partnery z Británie, Francie a Německa.