Nový Zéland může mít vlajku s kapradinou. Většina lidí ale změnu odmítá

Návrh nové vlajky Nového Zélandu

Návrh nové vlajky Nového Zélandu Zdroj: govt.nz

V březnovém referendu o možné změně státní vlajky si voliči na Novém Zélandu budou vybírat mezi tou stávající a nově navrženou vlajkou s kapradinou a čtyřmi hvězdami znázorňujícími souhvězdí Jižní kříž. Vyplynulo to z výsledků prvního referenda, v němž lidé volili z pěti možných variant případné nové vlajky. Podle nejnovějšího průzkumu je ale podle agentury AP většina obyvatel pro zachování současné vlajky.

Vláda premiéra Johna Keya vypsala referendum, protože má pocit, že je třeba zbavit se starého symbolu, v jehož levém horním rohu je vlajka Spojeného království. Nový symbol má podle ní skoncovat s připomínkou koloniální éry. Stávající státní vlajka je podle zastánců změny také příliš podobná australské.

Ve vítězném návrhu figuruje domorodá stromová kapradina Cyathea dealbata, které se kvůli stříbřitému zbarvení spodní části listů anglicky říká silver fern (stříbrná kapradina). Na svých vlajkách ji mají novozélandské sportovní týmy. Ve druhé části vítězné vlajky jsou ponechány čtyři hvězdy ze souhvězdí Jižního kříže viditelného z jižní polokoule. Převažujícími barvami na vlajce jsou černá a modrá.

Stoupenci nynější vlajky především zdůrazňují, že novozélandští vojáci po generace bojovali a umírali pod jejími barvami a že musí být na jejich počest zachována. Nedávný průzkum ukázal, že většina obyvatel je pro zachování stávající vlajky. „Vyšli snad lidé do ulic a požadovali změnu vlajky?“ uvedla podle AP organizace RSA, která reprezentuje válečné veterány.

Stávající vlajka Nového Zélandu