Obnova Iráku vyjde na biliony, americká vláda se přispět nechystá

Dopady války v Mosulu

Dopady války v Mosulu Zdroj: reuters

Mosul
Dopady války v Mosulu
Dopady války v Mosulu
Dopady války v Mosulu
Dopady války v Mosulu
11
Fotogalerie

Irák potřebuje zahraniční investice ve výši zhruba 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun) na plánovanou rekonstrukci v oblasti dopravy, energetiky a zemědělství v rámci oživení ekonomiky a obnovy země po tříleté válce s Islámským státem. Národní investiční komise zveřejnila seznam 157 projektů, na které bude žádat finanční prostředky na mezinárodní konferenci pro obnovu Iráku, která se uskuteční v Kuvajtu od 12. do 14. února.

Některé z těchto projektů se týkají přestavby zničených zařízení, jako je letiště v Mosulu, ale na seznamu jsou také nové investice na posílení a diverzifikaci ekonomiky směrem od ropy.

Mezi projekty, které budou stát kolem sto miliard dolarů, patří výstavba bytů, nemocnic, škol, silnic a telekomunikací. Tento krok je klíčem k tomu, aby mladí lidé mohli pracovat, skončilo vysídlení stovek tisíc lidí a několik desetiletí politického a sektářského násilí.

Vláda Spojených států se Iráku přispět nechystá, bude se ale snažit přimět k investicím soukromý sektor. Konference se zúčastní asi stovka amerických firem. Agentuře Reuters to řeklo několik nejmenovaných západních činitelů.

Po invazi Spojených států a pádu vlády Saddáma Husajna se Irák v roce 2003 otevřel zahraničním investicím, naprostá většina ale směřovala do těžby ropy a zemního plynu. Irák se stal - po Saúdské Arábii - druhým největším vývozcem ropy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jeho denní těžba činí 4,4 milionu barelů denně.

Na konferenci bude země usilovat rovněž o investice do skladování ropy a petrochemického průmyslu. Tento sektor je spolu se zemědělstvím pro investory nejatraktivnější, protože Irák disponuje obrovskými zásobami ropy, dostupnou půdou a vodním bohatstvím. Dnes je země největším světovým dovozcem pšenice, chce ale dosáhnout soběstačnosti a případně tuto plodinu i vyvážet.