OBRAZEM: Na dva tisíce státníků a monarchů se rozloučilo s královnou. Pohřeb sledovaly davy Britů

Průvod nesoucí rakev královny Alžběty II. na Windsorský zámek

Průvod nesoucí rakev královny Alžběty II. na Windsorský zámek Zdroj: AP Photo/Felipe Dana, Pool

Král Karel III následuje rakev směrem do Westminster Abbey.
Rakev královny Alžeběty II. s panovnickou korunou a královskou standartou.
Statisíce lidí sledují pohřeb Alžběty na velké obrazovce v Hyde Parku.
Zaměstnanci Buckinghamského paláce stojí před bránou během Královny pohřbu.
Královská garda stojí ve formaci před Buckinghamským Palácem.
29
Fotogalerie

Statisíce lidí se v Londýně naposledy rozloučily s britskou královnou Alžbětou II., jejíž sedmdesátileté panování bylo nejdelší v britské historii a jejíž úmrtí mnozí označují za konec jedné éry. Miliony lidí sledovaly smuteční ceremoniál v televizi nejen v Británii, ale i v řadě dalších zemí. Na dva tisíce státníků, monarchů a dalších osobností se zúčastnilo bohoslužby ve Westminsterském opatství v Londýně, kterou zakončily dvě minuty ticha, jimiž památku panovnice zesnulé 8. září ve věku 96 let uctilo celé království. Další smuteční obřad s menší účastí se uskuteční v podvečer v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, kde bude královna po soukromém obřadu pohřbena po boku svého manžela.

Dnešní rozloučení s Alžbětou II. je prvním státním pohřbem v Británii od roku 1965, kdy země naposledy vyprovázela premiéra Winstona Churchilla. Britská média dnešní událost v Londýně označila i za největší bezpečnostní akci v novodobé historii, kterou zajišťuje přes deset tisíc policistů ve spolupráci s tajnými službami, protiteroristickými jednotkami i s armádou.

Ve smutečním průvodu, který rakev po obřadu provázel, opět kráčel král Karel III. s nejvýše postavenými mužskými členy královské rodiny. Ženy z královské rodiny je následovaly v automobilech.