OBSE usiluje o osvobození svých lidí ve Slavjansku

Proruský separatista ve Slavjansku

Proruský separatista ve Slavjansku Zdroj: CTK

Proruší ozbrojenci v Slavjansku jsou ochotní jednat s Organizací pro bezpečnost a spolupráci (OBSE). OBSE se snaží dosáhnout propuštění skupiny vojenských pozorovatelů. Tu separatisté ve Slavjansku zadržují od pátku a tvrdí, že jde o vyzvědače. Mezi zadrženými je i příslušník české armády.

Na tiskové konferenci zorganizované separatisty německý plukovník Axel Schneider novinářům řekl, že mu nikdo neublížil a že členové skupiny nebyli fyzicky vystaveni špatnému zacházení.

„Všichni evropští důstojníci jsou na tom zdravotně dobře, nikdo není nemocný,“ citovala Schneidera agentura Reuters. „Nemáme žádné náznaky toho, kdy budeme posláni domů do svých zemí,“ dodal.

Jeden ze separatistických předáků, samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, ještě před tiskovou konferencí dal najevo optimismus: věří, že se podaří najít řešení.

Výměna za zadržené separatisty?

Ponomarjov prohlásil, že navázal telefonický kontakt s vyjednávači OBSE. Za základní variantu východiska označil výměnu zadržených představitelů OBSE za separatisty vězněné ukrajinským režimem.

„Vojáci (inspektoři OBSE) jsou rukojmími situace, ale myslím, že všechno bude v pořádku. Dosáhneme nějaké dohody,“ citovala Ponomarjova agentura Reuters.

Již v sobotu Ponomarjov řekl, že zadrženým představitelům OBSE se daří dobře. Jeden z mužů sice trpí cukrovkou, má prý však zajištěnu potřebnou péči.

Separatisté: Zadržena skupina jsou vyzvědači

Ponomarjov tvrdí, že zadržení jsou důstojníky z různých členských zemí NATO a že u nich byly nalezeny dokumenty nasvědčující tomu, že vyvíjeli výzvědnou činnost. „Když nalezneme mapy, ve kterých jsou údaje o našich strážních stanovištích, vyvolává to dojem, že jde o lidi vykonávající určitou špionážní misi,“ prohlásil.

OBSE v pátek uvedla, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině současně působí také mise civilních pozorovatelů.

Zadrženou skupinu, kterou vede Německo, tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení, informovalo ČTK české ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.