OBSE: Z luhanské fronty byly staženy všechny těžké zbraně

Ukrajinská armáda nedaleko Luhansku

Ukrajinská armáda nedaleko Luhansku Zdroj: CTK

Evropští kontroloři potvrdili odsun těžké bojové techniky separatistů a ukrajinské armády z bojové linie v Luhanské oblasti. S odvoláním na prohlášení mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) to oznámila agentura Interfax. V Doněcké oblasti, zejména v okolí samotného Doněcku, je podle dnešních zpráv situace komplikovanější.

Z luhanské fronty byly v souladu se zářijovým ujednáním odsunuty veškeré zbraně ráže menší než 100 milimetrů a minomety ráže do 120 milimetrů. „Speciální monitorovací mise OBSE provedla opakovaně kontrolu dvou stálých míst týlové dislokace ukrajinské armády a dvou takzvané Luhanské lidové republiky. Veškeré dříve zaevidované zbraně zůstaly na místě,“ citoval Interfax zprávu OBSE.

Situaci v Doněcké oblasti, kde je frontová linie podstatně delší, podle očitých svědků komplikují přestřelky na severním a severozápadním okraji Doněcku. Povstalecká agentura DAN uvedla, že velení místní „lidové republiky“ uvažuje o odkladu odsunu minometů vzhledem k „pokračujícím provokacím ukrajinské armády“. Z doněcké fronty mají být veškeré těžké zbraně staženy do čtvrtka.

Ukrajinská armáda obvinila povstalce, že opakovaně ostřelují z pěchotních zbraní armádní pozice u měst Opytne a Avdijivka. Jen během dnešního dopoledne údajně povstalci porušili příměří šestkrát.

Podle ukrajinských médií se postupně otevírají silnice spojující povstalecké zóny s Ukrajinou, které byly kvůli válce dlouho uzavřeny. Jen v Doněcké oblasti jsou už takové komunikace čtyři, zatím poslední byla dnes otevřena pro dopravu u města Marjinka západně od Doněcku. Silnice byla zavřená půl roku.