OBSE znepokojují kolony tanků na východě Ukrajiny

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je velmi znepokojena přítomností tanků na územích kontrolovaných proruskými separatisty na východní Ukrajině. Pozorovatelé OBSE na Ukrajině uvedli, že v sobotu zaznamenali kolony tanků a těžkých zbraní u měst Doněck a Makijivka. Potvrdili tak dřívější informace Kyjeva a novinářů přítomných v oblasti.

Ukrajinská armáda již v pátek informovala o tom, že hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela o den dříve kolona s 32 tanky, 16 houfnicovými systémy a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky. Tuto informaci ale zatím nepotvrdilo NATO ani Spojené státy.

Přítomnost nové bojové techniky ale potvrdili i pozorovatelé monitorovací mise OBSE. Ve své sobotní zprávě uvedli, že na území takzvané Doněcké lidové republiky viděli kolony tanků a těžkých zbraní. Detailně popsali, že před druhou hodinou odpoledne místního času spatřili na východním předměstí města Makijivka, které leží 25 kilometrů od Doněcku, konvoj více než 40 nákladních automobilů a cisteren vezoucích palivo. Automobily se prý pohybovaly západním směrem po dálnici H-21.

V konvoji bylo 19 vozů typu Kamaz bez jakéhokoli označení, na každém z nich houfnice a několik mužů v zelených uniformách rovněž neoznačených. V čele celé kolony pak jelo obrněné vozidlo BTR s plachtou zakrývající střílnu.

Po třetí hodině odpoledne pak pozorovatelé zaznamenali na křižovatce asi sedm kilometrů od centra Doněcku další konvoj tvořený devíti tanky, pohyboval se rovněž západním směrem. Šlo o čtyři bojové tanky typu T-72 a pět typu T-64, všechny byly neoznačené.

Žádné tanky, žádná angažovanost, odmítá Moskva

Moskva vytrvale popírá jakoukoliv angažovanost v ukrajinském konfliktu. Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují incidenty i boje o doněcké letiště. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.

Ukrajinský Doněck zažil osmihodinové bombardování
Východoukrajinský Doněck, který je pod kontrolou proruských separatistů, zažil v noci na dnešek intenzivní dělostřeleckou palbu trvající skoro osm hodin. Podle zpravodajky BBC šlo o nejhorší bombardování za více než měsíc, a to navzdory stále platnému příměří uzavřenému začátkem září. Podle agentury RIA Novosti rebelové oznámili, že dva civilisté utrpěli zraněni.
Není zatím jasné, zda zostření bojů souvisí se zaznamenaným přísunem nových neoznačených vojenských vozidel, děl a tanků, jejichž přítomnost zaznamenala agentura AP a následně pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ti uvedli, že dnes zaznamenali kolony tanků a těžkých zbraní u Doněcka a Makijivky.

Pavla Palaščáková: Ukrajinská politika jako boj o přežití

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje