Odpusťte nám polovinu dluhu, žádá své věřitele Portoriko

San Juan, Portoriko

San Juan, Portoriko Zdroj: Breezy Baldwin, CC BY 2.0, wiki

Portoriko předložilo svým věřitelům návrh, ve kterém je žádá, aby mu odpustili výraznou část dluhu, v úhrnu až zhruba 45 procent. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Státní dluh Portorika dosahuje zhruba 72 miliard dolarů (1,8 bilionu korun) a vláda již loni oznámila, že není schopna jej splácet, takže jí nezbývá, než své závazky restrukturalizovat.

Míra chudoby v zemi, která je volně přidruženým státem k USA s vnitřní samosprávou, se pohybuje kolem 45 procent. Mnoho obyvatel proto odchází do USA. Země už je v prodlení se splátkami části dluhu a další velké splátky čekají Portoriko v květnu a červenci. Snaží se proto přesvědčit věřitele k ústupkům.

Portoriko věřitelům navrhuje výměnu čtyř tranší dluhopisů za dvě nové s odlišnou strukturou. Snížení dluhu by se lišilo podle toho, které dluhopisy budou vyměňovány a odráželo by aktuální obchody s těmito dluhopisy. Plán by měl být podle zdrojů veřejně oznámen v pondělí. Zdroje ale připouštějí, že věřitelé se mohou k plánu stavět skepticky, protože je neatraktivní a vychází z finančních prognóz, které jsou podle některých až příliš optimistické.

Současné obchody s portorickými dluhopisy naznačují, že jejich držitelé počítají s odpisem zhruba 30 procent z nominální hodnoty.