Opusťte bitevní pole, dokud je čas, vyzval Obama islamisty

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Bojovníci organizace Islámský stát musejí být pod trvalým vojenským tlakem, prohlásil v projevu na zasedání Valného shromáždění OSN americký prezident Barack Obama. "Islámský stát musí být oslaben a zničen," konstatoval šéf Bílého domu v projevu před Shromážděním a vyzval státy světa, aby v boji proti teroristům spojily své síly. Americký prezident se také vyjádřil k situaci na Ukrajině. Moskva podle něj tlakem na Kyjev porušuje základní mezinárodní normy.

Svět je podle Obamy „na křižovatce míru a války“ a síť smrti, kterou reprezentuje Islámský stát, musí být zničena. „Dnes vyzývám svět, aby se k našemu úsilí připojil. Ti, kdo se spojili s Islámským státem, by měli opustit bojiště, dokud je čas. Před hrozbami neustoupíme,“ řekl prezident. USA podle něj nemají v úmyslu okupovat žádnou cizí zemi, ale budou podporovat Iráčany a Syřany v boji za obnovu kontroly jejich území.

Odmítnutí sektářství a extremismu je podle amerického prezidenta především „generačním úkolem“ pro samotné národy Blízkého východu. „Žádná vnější síla nemůže změnit stav srdce a mysli,“ upozornil Obama. Státy Blízkého východu by se proto měly postavit do čela boje za zlepšení tíživých životních podmínek plodících extremismus a zastavit financování teroristických skupin.

Je čas, aby svět a zejména muslimské komunity výslovně, hlasitě a důsledně odmítly ideologii Al-Káidy a Islámského státu

„Spojené státy budou konstruktivním partnerem v použití síly proti ozbrojencům,“ slíbil Obama. Bojovníci, kteří se připojili k extremistickým skupinám v Iráku a Sýrii, by měli „bitevní pole opustit, dokud je čas,“ řekl. „Je čas, aby svět a zejména muslimské komunity výslovně, hlasitě a důsledně odmítly ideologii Al-Káidy a Islámského státu“, řekl prezident. „Nadešel čas nastolit nové souručenství civilizovaných lidí tohoto světa v zájmu likvidace základního zdroje válek, kterým je korumpování myslí mladých lidí násilnou ideologií,“ zdůraznil.

Rusko porušuje normy, podle nichž funguje OSN

Šéf Bílého domu se rovněž zabýval situací na Ukrajině a nešetřil tvrdými slovy na adresu Ruska a podpory, kterou Moskva poskytuje separatistům. Rusko podle něj tlakem na Ukrajinu porušuje základní normy, podle nichž funguje OSN. Spojené státy budou dál podporovat Ukrajinu i své spojence v NATO. Pokud ale Rusko vykročí cestou míru a diplomatického řešení krize, Spojené státy vyhlášené protiruské sankce odvolají.

Rusko vyzbrojuje ukrajinské separatisty, odmítá umožnit přístup do místa pádu malajsijského boeingu a vysílá své jednotky přes hranice na pomoc povstalcům, uvedl Obama. „Je to vidění světa, kde síla znamená pravdu, kde stát může překreslovat cizí hranice a civilizovaní lidé nemají přístup k ostatkům svých blízkých jen proto, že by přitom mohla vyjít najevo pravda,“ konstatoval prezident. „Amerika hájí jiné hodnoty,“ zdůraznil.

Írán by si neměl nechat ujít dohodu o jaderném programu

Obama během svého projevu také apeloval na Írán, aby si „nenechal uniknout dohodu“ nabízenou velmocemi, a výměnou za omezení svého jaderného programu dosáhl omezení mezinárodních sankcí. Zmínil se i o Izraeli a jeho nedávném konfliktu s hnutím Hamas. „Příliš mnoho Izraelců je ochotno vzdát se míru,“ varoval.

Americký prezident je přesvědčen, že v dlouhodobém sporu o kontroverzní íránský jaderný program je stále šance na dohodu. „Můj vzkaz íránským vůdcům a íránskému lidu je jednoduchý: nepromarněte tuto šanci. Můžeme dosáhnout dohody, která uspokojí vaše energetické potřeby a zároveň přesvědčí svět, že váš program je mírový,“ řekl Obama.

V projevu se rovněž zabýval epidemií smrtelného viru ebola v západní Africe a prohlásil, že do boje s nákazou by se konkrétním příspěvkem mělo zapojit mnohem více zemí.