OSN obvinila radikály i armádu v Iráku ze zločinů na civilistech

Irák násilí

Irák násilí Zdroj: ctk

Radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) páchají v Iráku krutosti, které se dají kvalifikovat jako zločiny proti lidskosti. Na dnešním zasedání Rady OSN pro lidská práva (HRC) to řekla tajemnice předsedy rady Flavia Pansieriová. Za válečné zločiny se podle HRC dají považovat ale i některé kroky irácké armády. Rada na závěr své schůzky zločiny islamistů odsoudila a rozhodla, že do Iráku vyšle tým vyšetřovatelů.

Rada svolala dnešní mimořádné jednání kvůli situaci v Iráku, jehož severem od června postupují islamističtí ozbrojenci a v dobytých oblastech brutálním způsobem vynucují dodržování svého výkladu islámu. Na závěr jednání rada přijala rezoluci navrženou Francií a Irákem, která zločiny páchané Islámským státem odsuzuje. Jihoafrická delegace podle agentury Reuters nicméně uvedla, že se s textem rezoluce neztotožňuje, protože prý postrádá vyváženost.

Rada rovněž odsouhlasila vyslání mise do Iráku. Odborníci by tam měli vyšetřit veškeré zločiny páchané islamisty a dalšími teroristickými skupinami. Agentura AP k tomu uvedla, že na rozdíl od Sýrie nebo Severní Koreje, kde OSN pro vyšetření tamní situace ustavila nezávislé komise, v případě Iráku by měl být vyšetřováním pověřen přímo personál OSN.

Válečných zločinů se mohou dopouštět i vojáci

HRC ale dospěla i k závěru, že vražděním zajatců a bombardováním oblastí obývaných civilisty se mohli dopustit válečných zločinů i vojáci. „Civilisté jsou vystaveni systematickým a prudkým útokům, které mohou být válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti. Za tyto činy nesou odpovědnost konkrétní lidé včetně velitelů,“ řekla Pansieriová.

Před diplomaty 47 členských zemí HRC vystoupil také irácký ministr pro lidská práva Muhammad Šía Súdání. „Území starobylého Babylónu čelí hrozbě, je ohrožena jeho nezávislost, chtějí změnit jeho demografické i kulturní složení. IS není jen záležitostí Iráku. Ohrožuje všechny země světa, porušuje veškeré principy týkající se lidských práv a mezinárodního práva,“ řekl Súdání.

Pansieriová se zmínila také o pronásledování menšin křesťanů, jezídů, Turkmenů a dalších v Iráku a upozornila, že je kvůli tomu 1,2 milionu Iráčanů na útěku před IS. „Zprávy, které máme k dispozici, svědčí o nelidskosti a páchání nepředstavitelně krutých činů,“ řekla.