OSN: V iráckých bojích již zemřely stovky lidí

Zničená vozidla v Mosulu na severu Iráku

Zničená vozidla v Mosulu na severu Iráku Zdroj: ctk

Od začátku ofenzivy radikálů zahynuly tento týden v Iráku stovky lidí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva má zprávy o popravách nejméně 18 civilistů, další lidé byli uneseni a vězněni. Čtyři ženy spáchaly sebevraždy poté, co byly znásilněny. Sunnitští radikálové tento týden ovládli část severních provincií a jejich ofenziva se přiblížila k metropoli Bagdádu.

Ve městě Mosul, jehož se radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) zmocnili již začátkem týdne, bylo popraveno 17 civilistů pracujících pro místní policii a jeden zaměstnanec soudu, uvedl Colville. Unesena byla podle něj skupina 16 Gruzínců. Povstalci rovněž propustili některé vězně, kteří se nyní chtějí pomstít svým věznitelům.

Úřad komisařky OSN Navi Pillayové je však znepokojen rovněž aktivitami vládních sil. Zprávy OSN uvádějí, že se armáda dopustila některých pochybení, „zvláště v případě bombardování civilních oblastí 6. a 8. června“. Při něm mohlo zahynout až 30 civilistů, dodal mluvčí vysoké komisařky Rupert Colville.

Podle mise OSN v Iráku si boje také vyžádaly skoro tisícovku zraněných. Jen z Mosulu kvůli bojům uprchlo půl milionu obyvatel.

Povstalci tento týden ovládli severoiráckou provincii Ninive a část západoiráckého Anbáru včetně měst Mosul a Tikrít a nacházejí se méně než sto kilometrů severně od Bagdádu. Vláda šíitského premiéra Núrího Málikího, jejíž jednotky až dosud nebyly schopny radikály zastavit, dnes oznámila vytvoření plánu na ochranu metropole.