Po hurikánu zasáhla New York sněhová bouře

Po hurikánu Sandy dorazila k východnímu pobřeží USA sněhová bouře

Po hurikánu Sandy dorazila k východnímu pobřeží USA sněhová bouře Zdroj: profimedia.cz

Bouře zasáhla východní pobřeží USA, které se ještě nestihlo vzpamatovat z následků hurikánu Sandy (Foto: profimedia.cz)
Vichřice v New Yorku způsobila dopravní komplikace (Foto: profimedia.cz)
Celkem by ve městě mělo napadnout až deset centimetrů sněhu (Foto: profimedia.cz)
Kvůli počasí byla zrušena řada leteckých spojů, nejezdily také některé vlaky (Foto: profimedia.cz)
Bouře je podle agentury Reuters jednou z největších, které kdy zasáhly USA (Foto: profimedia.cz)
10
Fotogalerie
Jen několik dní po odeznění ničivého hurikánu Sandy dorazila na severovýchod USA další přírodní pohroma. Sněhová vichřice, která zasáhla i New York, způsobila rozsáhlé výpadky proudu a chaos v dopravě.

Bouře je podle agentury Reuters jednou z největších, které kdy zasáhly USA. Za jiných okolností by přesto zřejmě nevyvolala takové znepokojení, působí ale nové škody v oblasti, která se ještě nedokázala vzpamatovat z hurikánu Sandy. Ten si vyžádal 121 lidských obětí. Rozvodná síť je totiž kvůli mnoha narušeným vedením velmi citlivá. Po hurikánu také více lidí spoléhá na nouzové elektrické vytápění.

Kvůli přívalům sněhu se bez proudu ocitlo 22 tisíc domácností a firem, které se tak přidaly k 640 tisícům dalších zákazníků, jimž ještě nebyly obnoveny dodávky po Sandy.

OBRAZEM: Zpustošený New York zasáhla další přírodní pohromaSněhová bouře v New YorkuSněhová bouře v New Yorku | profimedia.cz

Pobřežním oblastem navíc hrozí lokální záplavy. Na čtvrteční ráno se totiž očekává nebývale vysoký příliv. Policie evakuovala nejníže položená místa států New York a New Jersey. „Teď už nás snad čekají jenom sarančata a mor,“ řekl novinářům guvernér státu New Jersey Chris Christie.

Bouře také způsobila chaos v dopravě. Provoz na železniční trati z New Yorku na Long Island byl přerušen, newyorská stanice Penn Station, kterou denně projde 300 tisíc cestujících, byla uzavřena. Na silnicích se utvořila ledovka a ulice New Yorku blokují pomalu jedoucí kolony. Americké aerolinky odvolaly své lety v oblasti.

Podle meteorologů vítr během bouře dosáhne rychlosti až 105 kilometrů za hodinu a v New Yorku napadne pět až deset centimetrů sněhu. Závěje ale mohou být hluboké až 70 centimetrů.