Po střelbě v Kodani zůstalo několik mrtvých, policie nevyloučila terorismus

Střelba v nákupním centru v Kodani

Střelba v nákupním centru v Kodani Zdroj: Reuters

Střelba v nákupním centru v Kodani
Střelba v nákupním centru v Kodani
Policejní šéfinspektor Sören Thomassen na tiskové konferenci po střelbě v nákupním centru v Kodani
Střelba v nákupním centru v Kodani
Střelba v nákupním centru v Kodani
6
Fotogalerie

V neděli večer došlo ke střelbě v kodaňském nákupním centru Fields. Na místě zůstalo několik mrtvých a zraněných osob. Kodaňská policie z činu podezřívá 22letého muže dánské národnosti, kterého krátce po činu zadržela. Šéf policistů Sören Thomassen na tiskové konferenci nevyloučil, že šlo o teroristický čin.

Přesný počet mrtvých ani zraněných policie neuvedla. Okolnosti činu dál vyšetřuje, zatím ale nemá informace o tom, že by se na střelbě podílel ještě někdo další. Několik očitých svědků tragické události popsalo médiím paniku, která vypukla mezi nakupujícími, když střelba započala. 

„Nevěděli jste, co se děje, najednou byl všude okolo jen chaos,“ svěřila se například Emilie Jeppesenová. Další svědek Mahdi Al-Wazni uvedl, že útočník měl u sebe loveckou pušku. 

Policisté nejprve doporučili lidem v obchodním centru, aby se uchýlili do bezpečí. Posléze oznámili, že podezřelý muž byl zajištěn. „Zatím s jistotou nevíme, kolik je zraněných nebo mrtvých, ale je to velmi vážné,“ řekla starostka Kodaně Sophie Andersenová. 

Hlavní kodaňská nemocnice Rigshospitalet přijala k ošetření malou skupinu pacientů, sdělil její mluvčí agentuře Reuters. Povolala další personál, včetně chirurgů a sester, dodal.

Fields je největší nákupní středisko v Dánsku, které stojí mezi centrem Kodaně a tamním letištěm. Nachází se v něm přes 140 prodejen a restaurací. Jen asi kilometr od místra tragédie se má dnes uskutečnit koncert anglického zpěváka Harryho Stylese. Jeho pořadatelé napsali na Facebooku, že koncert po poradě s policií rušit nebudou.

Krátce po střelbě dánský královský palác oznámil, že byla zrušena recepce s korunním princem Frederikem spojená s cyklistickým závodem Tour de France, jehož první tři etapy se letos jely v Dánsku.

Video z tragické události: