Počty obětí pádu stíhačky v Anglii rostou, lidé stále pohřešují své blízké

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu Zdroj: ctk/AP

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu
ilustrační foto britského stíhacího letounu z 50. let Hawker Hunter
Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu
3
Fotogalerie
Při sobotním pádu historické stíhačky na rušnou dálnici v jižní Anglii zahynulo podle nejnovější bilance pravděpodobně nejméně 11 lidí. Oznámila to místní policie, která místo neštěstí stále prohledává a nevyloučila, že mrtvých bude nakonec více.

Místní policejní představitel Steve Barry na tiskové konferenci řekl, že na policii stále volají lidé, kteří pohřešují své blízké. „Oblast, kterou prohledáváme, je velmi rozsáhlá, a pročesává ji mnoho policistů se speciálním výcvikem… Z toho, co jsme dosud viděli, se zdá, že najdeme další oběti,“ dodal Barry, citovaný listem The Telegraph.

Příbuzní například stále postrádají motocyklistu, jehož stroj byl nalezen v místě neštěstí. Obávají se prý, že je mezi mrtvými, ale jeho tělo dosud objeveno nebylo. Policie podle Barryho plánuje v pondělí nasadit jeřáb, který odklidí vrak letadla a vyhořelých aut. Dálnice A27, na niž letoun při nezdařeném akrobatickém prvku dopadl, zůstává uzavřená.

Britská média zatím zveřejnila jména a fotografie prvních třech obětí, mladých mužů, z nichž jeden pracoval jako kondiční trenér a dva byli fotbalisté hrající regionální soutěž. Pilot, kapitán společnosti British Airways, podle policie zůstává v kritickém stavu v nemocnici. Z nemocnice bylo dnes propuštěno 13 lehce zraněných.

Jednomístný britský proudový stíhací letoun z 50. let minulého století Hawker Hunter se zřítil během letecké přehlídky na letišti ve městě Shoreham-by-Sea při akrobatickém prvku, takzvaném přemetu. Všechny oběti zemřely na místě, jeden člověk byl v kritickém stavu převezen do nemocnice a 14 lidí bylo lehce zraněno.

Instruktor britského Královského letectva (RAF) a bývalý pilot David Learmount řekl listu The Guardian, že příčinou nehody nejspíš nebylo stáří stroje a k tomuto závěru podle něj dojdou i vyšetřovatelé. S tím souhlasí i letecký expert Julian Bray. „Mohlo se stát mnoho věcí,“ řekl Bray, podle nějž si pilot při akrobatickém manévru mohl například splést horizont nebo mu vynechal motor a pilot se jej snažil při přemetu „nahodit“.