Podívejte se na Británii, snaží se Sýrie s Libyí hájit vlastní represe

Policisté v ulicích Tottenhamu odhadují počet demonstrantů na 300

Policisté v ulicích Tottenhamu odhadují počet demonstrantů na 300 Zdroj: CTK/AP

Sýrie a Libye – arabské země, kde se obyvatelstvo bouří proti režimu – využily aktuálních nepokojů ve Velké Británii k obhajobě vlastních vládních represí. Syrský velvyslanec protesty v zemi přirovnal k nynějším pouličním střetům v anglických městech. V podobném duchu mluví i zástupci libyjské vlády. Britský vyslanec při OSN označil přirovnání za absurdní a upozornil na tisíce mrtvých civilistů v Sýrii.

„Je velmi poučné slyšet, jak premiér Anglie používá termín gangy, když popisuje výtržnosti a výtržníky v Anglii,“ řekl podle agentury AP syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí. „Nám stejný termín pro ozbrojené skupiny a teroristické skupiny v mé zemi používat nedovolují. To je pokrytectví. To je agrese…Londýn, Birmingham, Bristol jsou jen jedním procentem toho, co se děje v některých odlehlých částech mojí země,“ podotkl.

Zástupce britského ambasadora při stejné organizaci Philip Parham to okamžitě odmítl jako „absurdní přirovnání“. Britská vláda chce pořádek v ulicích obnovit odpovídajícími prostředky a v souladu se zákonem, zatímco v Sýrii jsou zabíjeny tisíce civilistů, dodal. V průběhu povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada bylo podle Parhama dosud zabito zhruba 2000 civilistů, z nichž většina byla neozbrojená.

Oba diplomaté s novináři hovořili poté, co Parham a zástupci dalších tří evropských členů 15členné Rady bezpečnosti OSN - Francie, Německa a Portugalska - varovali, že mezinárodní organizace by mohla zpřísnit své sankce vůči Sýrii, pokud budou krvavé zákroky provládních sil proti demonstrantům pokračovat. Rusko podle agentury Reuters Damašek vyzvalo, aby co nejdříve zahájil slíbené reformy.

Libye: situací v Británii by se měla zabývat OSN

Sýrie je další blízkovýchodní zemí, která vyjádřila k nebývalým pouličním nepokojům ve velké Británii. Libye, jejíž vůdce Muammar Kaddáfí se po 41 letech u moci už půl roku potýká s bezprecedentním povstáním, ve středu vyzvala britského premiéra Davida Camerona k demisi, protože prý kvůli zákrokům proti nepokojům v britských městech ztratil veškerou legitimitu. Podle této země a Íránu by se situací v Británii měla zabývat Rada bezpečnosti OSN.

„Cameron a jeho vláda musejí odstoupit s ohledem na lidové manifestace proti nim a vzhledem k prudké policejní represi proti těm, kdo se těchto poklidných manifestací zúčastnili,“ řekl náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Káim.

V Anglii je po několika dnech nepokojů zatím klid

Anglická města zažila včera první klidnou noc od víkendu, kdy v Londýně propukly nejrozsáhlejší nepokoje od 80. let. Rozsáhlá přítomnost policistů a hustý déšť v některých městech zabránily opakování násilností a anarchie posledních nocí. V Londýně a dalších městech zasedaly soudy přes noc a zabývaly se desítkami lidí obviněných z vandalství a loupeží. Policie v metropoli začala s domovními prohlídkami.

Čtyři dny vandalismu zanechaly spoušť v postižených čtvrtích i v řadách záchranářů, kteří byli mnohdy přetíženi a nestíhali reagovat na tísňová volání. Vazební cely se zaplnily lidmi. Soudy v Londýně, Manchesteru a Solihullu u Birminghamu zasedaly celou noc. V Londýně stály policejní dodávky se zatčenými ve frontě před soudem, než na ně dojde řada.

Složení obviněných odporovalo zažité představě, že by výtržníky byli především černošští teenageři z chudých čtvrtí. V soudní síni se kvůli rabování objevil jednatřicetiletý černošský učitel, bílá středoškolačka z bohaté rodiny i jedenáctiletý chlapec. Premiér David Cameron prohlásil, že nenechá zvítězit „kulturu strachu“, a varoval, že vláda proti násilníkům použije tvrdá opatření. Již v úterý vyslal do ulic 16tisíc policistů, o 10 tisíc víc než den předtím. Policii dovolil i použití gumových projektilů.

Kvůli nepokojům v britských městech se dnes mimořádně sejde parlament. Během tohoto léta je to již podruhé - v červenci byla mimořádná schůze kvůli skandálu kolem odposlechů v bulváru News of the World.